Logica intervențiilor Programului Operațional Regional pentru Regiunea București-Ilfov 2021-2027 (POR BI) - mai 2020


Programul Operațional Regional pentru regiunea București-Ilfov 2021-2027 (versiunea mai 2020)

Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov a început pregătirea Programului Operațional Regional pentru Regiunea București-Ilfov 2021-2027 (POR BI), sub coordonarea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației  (MLPDA) si a Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

POR BI 2021-2027 este un document de programare multianual (pe 7 ani) care va arata strategia prin care regiunea intenționează sa aducă contribuții la îndeplinirea obiectivelor de politica și obiectivelor specifice stabilite prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene. POR BI reprezintă programul prin care se va gestiona cea mai mare parte a alocării din Fondul European de Dezvoltare  2021-2027 pentru regiunea București Ilfov. Documentul, odată asumat la nivel regional si apoi național, va fi prezentat de România pentru regiunea București Ilfov și va fi adoptat/aprobat de Comisia Europeana.

Programul Operațional Regional pentru regiunea București-Ilfov (POR BI) 2021-2027 își propune să asigure continuitatea viziunii strategice privind dezvoltarea durabilă și echilibrată a regiunii având la bază prioritățile Planului de Dezvoltare Regională (PDR) București-Ilfov 2021-2027 și cele ale Strategiei de Specializare Inteligentă (RIS/S3) București-Ilfov 2021-2027, inclusiv orientările în materie de investiții privind finanțarea politicii de coeziune în perioada 2021-2027 formulate în “Raportul de țară din 2019 privind România”.

În momentul de fata, dorim sa supunem consultării publice logica intervențiilor POR BI - document de lucru care are la baza o structura unitara  gândita/predefinită  de MFE cu axe/ priorități de intervenții pentru toate cele 8 POR. Întrucât noi dorim ca POR BI sa alinieze finanțarea FEDR cat mai bine cu  nevoile/aspirațiile  regionale și locale astfel încât sa fie  valorificate avantajele competitive ale regiunii și să fie  abordate anumite probleme cheie pentru regiune, este deosebit de important pentru noi ca întregul proces de elaborare sa fie participativ și de aceea inițiem consultarea încă din aceasta etapa.

De aceea, vă rugam să ne fiți parteneri în acest demers de elaborare a programului, demers care este nou și pentru noi.

Ce așteptări avem noi de la acest demers:

              1. Observațiile, propunerile, chiar și criticile dumneavoastră privind tipurile de operațiuni și intervențiile menționate în acest prim proiect de document, acestea ne vor fi de mare ajutor în procesul de programare.

              2. De asemenea, în situația în care reprezentați una din instituțiile publice sau entitățile private care pot fi vizate de intervențiile respective va rugam sa ne transmiteți sub forma de fișă de proiect (descarcă fișa) investițiile care se doresc a fi realizate în cadrul viitoarei perioade de programare (aceasta în situația în care deja nu ați făcut acest lucru în interacțiunile noastre anterioare sau dacă între timp ideea de proiect a fost modificata).

Aceasta acțiune de colectare de idei de proiecte este deosebit de importantă din punctul nostru de vedere, deoarece pe de o parte  demonstrează că tipurile de operațiuni și intervenții definite în program sunt formulate corespunzător nevoilor identificate, iar pe de alta parte ne permite să analizam și să identificam din timp corelările/sinergia între proiecte aparținând unor entități diferite și în acest mod să reușim să ne formulăm propunerile astfel încât să maximizăm efectele viitoarelor investițiilor.

Observațiile, fișele de proiecte și/sau orice alt tip de demers doriți să inițiați în legătura cu documentele supuse consultării pot fi transmise prin mail la adresele alexandra.ionita@adrbi.ro sau mihaela.radulescu@adrbi.ro.

Am aprecia primirea acestor contribuții până la data de 20.07.2020 cu mențiunea ca procesul de consultare va continua pe tot parcursul elaborării documentelor de programare, dar cu cât mai târziu vom intra în posesia informațiilor/propunerilor, cu atât vor fi mai limitate posibilitățile de modificare ale diferitelor documente/secțiuni ale POR.

Logica intervențiilor POR BI 2021-2027 (prim document):

Axa 1 - O regiune inovativă

Axa 2 - O regiune cu orașe "Smart"

Axa 3 - O regiune cu orașe prietenoase cu mediul

Axa 4 - O regiune accesibila

Axa 5 - O regiune educata

Axa 6 - O regiune atractiva

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro