8 august 2022 - Granturi pentru imbunatatirea masurarii si prevenirii risipei alimentare


În cadrul Programului pentru piața unică (SMP), este deschis apelul pentru propuneri de proiecte SMP-FOOD-2022-F2F-FWStakeholders în vederea îmbunătățirii măsurării și prevenirii risipei alimentare.

Comisia Europeană, în colaborare cu Agenția Executivă Europeană pentru Domeniile Sănătății și Digital sprijină părțile interesate din sectorul ospitalității și al serviciilor alimentare (restaurante, hoteluri și servicii de catering, servicii în cadrul asistenței medicale, educației, cantine, transport etc.) atât din ​​sfera publică, cât și în cea privată și acele propuneri care vor include un diagnostic inițial al risipei alimentare și vor integra măsurarea risipei alimentare ca parte a evaluării eficacității inițiativelor propuse.

Prin acest apel, Comisia Europeană caută soluții care să fie gata de implementare de către întreprinderi mici și mijlocii, în condiții apropiate de piață și la scară industrială sau comercială. O gamă largă de activități sunt eligibile pentru a fi susținute prin granturile oferite, cum ar fi:

- prognozarea cererii pentru echilibrarea ofertei cu cererea, inclusiv coordonarea între operațiuni/departamente (de exemplu, rezervări, achiziții, procesare alimente, transport etc.)

- planificarea achizițiilor și achizițiilor de alimente

- operațiuni de alimentație: gătit, servire, consum (monitorizarea, manipularea și soluționarea deșeurilor din bucătărie, deșeurilor în urma procesului de servire, resturilor din farfurii)

- manipularea şi depozitarea alimentelor (atât alimentele reci, cât si cele gătite), gestionarea stocurilor

- proiectarea meniului și dimensiunile porțiilor, strategia de preț

- conștientizarea consumatorilor (de exemplu, prin afișe, fișe informative pe mese, meniuri etc.) și promovarea schimbării comportamentului acestora

- formarea personalului

- redistribuirea surplusului de hrană

- monitorizarea și raportarea risipei alimentare.

Bugetul total al apelului este de 2.250.000 EUR, iar proiectele vor fi implementate într-un interval de 18-24 de luni. Contribuția UE/proiect se așteaptă să fie de aprox. 100.000 – 300.000 EUR, iar contribuția proprie de 50% din bugetul total.

Termenul limită de depunere a aplicațiilor este 20 septembrie 2022.

 

Informații suplimentare și referințe:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/docs/2021-2027/smp/wp-call/2022/call-fiche_smp-food-2022-fwstakeholders-ag_en.pdf

 

Pentru detalii privind activitățile și serviciile EEN, vă rugăm să ne transmiteți un mesaj la imm@adrbi.ro

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro