7 aprilie 2024 - Materii prime critice – consultare privind posibile solutii la nivelul UE
Comisia Europeană lansează o consultare menită să promoveze cooperarea între întreprinderi în vederea achiziționării și reciclării de materii prime critice în conformitate cu normele UE în materie de concurență.
Termenul consultării: 31 mai 2025
Subiect: Piața unică europeană
Comisia Europeană a publicat astăzi o cerere de contribuții prin care solicită feedback de la participanții de pe această piață cu privire la modul în care întreprinderile europene achiziționează și reciclează anumite materii prime critice și la interacțiunea cu normele UE în materie de concurență. Acest exercițiu de colectare de informații a fost anunțat în Comunicarea privind Pactul pentru o industrie curată și urmărește să evalueze măsura în care se impune o cooperare mai strânsă între întreprinderi în acest domeniu.
Materiile prime critice sunt vitale pentru competitivitatea industrială a UE și pentru obiectivele sale strategice. Pentru a aborda provocările legate de asigurarea accesului la materiile prime critice și reciclarea acestora, Comisia solicită contribuții din partea părților interesate pentru a sprijini o cooperare mai strânsă între întreprinderi, în conformitate cu normele UE în materie de concurență.
Comisia invită în special întreprinderile din UE implicate în extracția, prelucrarea și reciclarea materiilor prime critice să își împărtășească opiniile. Proiectul se va axa într-o primă etapă doar asupra a 14 materii prime critice care au o importanță capitală pentru sectoare precum energia din surse regenerabile, tehnologiile digitale, tehnologiile aerospațiale și de apărare.
Această inițiativă se bazează pe obiectivele Actului privind materiile prime critice (CRMA). Actul privind materiile prime critice subliniază importanța asigurării unei aprovizionări sustenabile și diversificate cu materii prime critice. La 25 martie 2025, Comisia a adoptat o listă de 47 de proiecte strategice menite să stimuleze capacitățile interne strategice în privința materii prime. Această inițiativă vine în completarea sistemului de agregare a cererii de materii prime critice, care urmează să fie dezvoltat anul acesta în baza Actului privind materiile prime critice.
Cererea de contribuții
Comisia invită părțile interesate să facă schimb de informații, în special cu privire la provocările legate de aprovizionarea, prelucrarea, reciclarea și reutilizarea materiilor prime critice, precum și cu privire la oportunitățile de colaborare prin care ar putea răspunde acestor provocări. Părțile interesate își pot transmite contribuțiile la adresa COMP-RAW-MATERIALS@ec.europa.eu până la 31 mai 2025.
Etapele următoare
Următoarele etape ale inițiativei vor fi evaluate pe baza contribuțiilor pe care le va primi Comisia. În ultimă instanță, Comisia ar putea oferi întreprinderilor orientări cu privire la compatibilitatea proiectelor de cooperare din acest domeniu cu normele UE în materie de concurență.
Asistență pentru participarea la consultare: imm@adrbi.ro
Apelul la contribuții:
Comunicarea privind Pactul pentru o industrie curată: https://commission.europa.eu/document/download/9db1c5c8-9e82-467b-ab6a-905feeb4b6b0_ro?filename=Communication%20-%20Clean%20Industrial%20Deal_ro.pdf
Actul privind materiile prime critice (CRMA):
ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti