12 septembrie 2022 - Protectia proprietatii intelectuale - servicii gratuite pentru IMM implicate in proiecte Horizon


Întreprinderile mici și mijlocii care sunt implicate în proiecte de cercetare și inovare în cooperare cu alte organizații pot primi sprijin în gestionarea și valorificarea eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală.

Denumit Horizon IP Scan, serviciul de asistență în materie de proprietate intelectuală este personalizat, de înaltă competență și oferit gratuit de Comisia Europeană. A fost special conceput pentru a ajuta start-up-urile europene și alte IMM implicate în proiecte de cercetare și inovare colaborativă finanțate de UE.

Bazându-se pe o vastă rețea de experți locali în domeniul proprietății intelectuale, echipa Horizon IP Scan asigură o evaluare individuală și profesionistă a activelor intangibile ale întreprinderilor. Scopul acestui serviciu este de a oferi soluții pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală deja existente la demararea unei cooperări de cercetare - inovare cu parteneri multipli, precum și de a acorda asistență pentru dezvoltarea unei strategii comune cu partenerii de cercetare-inovare pentru gestionarea și exploatarea elementelor de proprietate intelectuală generate împreună, în cadrul cooperării.

Cum se desfășoară serviciul Horizon IP Scan?

Gestionat de o echipă centrală de coordonare, Horizon IP Scan se bazează pe o rețea de experți locali care acoperă toate statele membre ale UE și țările asociate cu programele Horizon 2020 şi Horizon Europe, precum și cu Enterprise Europe Network. Serviciul poate fi accesat fie în mod individual, de un singur IMM, fie, de preferință, de un grup de IMM implicate într-un proiect de cercetare colaborativă, în selecția beneficiarilor serviciului fiind aplicat principiul „primul venit, primul servit”.

Solicitanții beneficiari sunt ulterior puși în contact individual cu cei mai potriviți experți locali în materie de proprietate intelectuală. Serviciul va fi furnizat de un profesionist privat (avocat specializat în brevete sau proprietate intelectuala) sau de către experți în proprietate intelectuală calificați, cum ar fi personalul instruit special de la birourile naționale de proprietate intelectuala sau de la agenții de inovare. De obicei, limba în care se desfășoară asistența va fi cea a solicitantului/solicitanților sau engleza.

Horizon IP Scan se implementează în trei etape principale:

  1. etapa de pregătire care include un pre-interviu;
  2. interviul principal, desfășurat în format fizic sau online;
  3. finalizarea serviciului prin intermediul unui raport cu recomandări.

Care sunt beneficiile accesării serviciului Horizon IP Scan?

IMM care vor primi acest serviciu european au ocazia să dobândească noi cunoștințe de proprietate intelectuală, să identifice soluții pentru protejarea activelor intangibile, să dezvolte o strategie de management și exploatare comună cu partenerii, să prevină potențiale conflicte și, în general, să își amplifice capacitatea de inovare.

Cine poate solicita serviciul Horizon IP Scan?

Serviciul este deschis start-up-urilor și IMM care sunt în curs de a semna un acord de grant în cadrul programelor Horizon 2020 sau Horizon Europe, care au semnat recent (în ultimele șase luni) un astfel de acord sau care sunt beneficiare ale unui proiect Horizon Results Booster, fără să fi depășit, însă, jumătatea proiectului.

De asemenea, centrele Enterprise Europe Network pot ghida către Horizon IP Scan clienții de tip start-up și IMM care au în pregătire proiecte de cercetare sau inovare în cooperare cu alte organizații. Serviciul este disponibil pentru aceste întreprinderi pe o perioadă de șase luni de la demararea proiectului, preferabil până la semnarea oricărui acord.

Cum se accesează serviciul Horizon IP Scan?

Întreprinderile eligibile pot aplica oricând pentru Horizon IP Scan.

 

Informații suplimentare:

Pagina de web a serviciului Horizon IP Scan: https://intellectual-property-helpdesk.ec.europa.eu/horizon-ip-scan_en

Echipa centrală de coordonare a serviciului Horizon IP Scan - EURICE - European Research & Project Office GmbH (Germany): contact@horizon-ipscan.eu

 

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro