11 februarie 2021 - Parlamentul European da unda verde pentru Mecanismul de redresare si rezilienta


Parlamentul European (PE) a aprobat ieri, 10 februarie, Mecanismul de redresare și reziliență. Votul PE reprezintă un pas important pentru punerea la dispoziția statelor membre a sumei de 672,5 miliarde EUR (312,5 miliarde EUR în granturi și 360 miliarde EUR sub formă de împrumuturi) în sprijinul reformelor și al investițiilor.

Acest mecanism este pilonul central al Instrumentului de redresare al Uniunii Europene (UE)  NextGenerationEU (în valoare de 750 miliarde de EUR) și va contribui esențial la asigurarea procesului de tranziție verde și digitală a Uniunii Europene, la redresarea statelor membre în urma crizei pandemice și la o reziliență sporită economică, socială și instituțională a acestora.

În urma aprobării oficiale a regulamentului pentru Mecanismul de redresare și reziliență de către Consiliu, acesta va intra în vigoare a doua zi după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Se așteaptă ca Mecanismul să intre în vigoare în a doua jumatate a lunii februarie.

Ulterior, statele membre vor avea posibilitatea să-și prezinte oficial planurile naționale de redresare și reziliență (PNNR) pentru evaluarea de către Comisia Europeană și adoptarea de către Consiliu. Comisia este deja angajată într-un dialog constant cu statele membre pentru realizarea acestor planuri care vor conține reformele și proiectele de investiții publice sprijinite de Mecanismul de redresare și reziliență.

În ceea ce privește România, Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene a organizat, începând cu 1 februarie, o serie de consultari tehnice cu ministerele de linie și agențiile din domeniu pentru actualizarea PNNR pe teme legate de transport, mediu, schimbări climatice, energie și eficiență energetică. De asemenea, începând cu 8 februarie sunt în desfășurare dezbateri publice pe subiecte specifice PNNR, cum ar fi: “Cum susținem Noua Generație”, „Cum stimulăm dezvoltarea la firul ierbii”, ”Cum dezvoltăm inteligent și durabil marile orașe” și altele.

Informații suplimentare: 

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210204IPR97105/parliament-gives-go-ahead-to-EU672-5-billion-recovery-and-resilience-facility

https://mfe.gov.ro/comunicare/comunicate-de-presa/

Pentru alte tematici europene de interes pentru dvs. vă rugăm să apelaţi la Biroul de Asistenţă şi Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI, e-mail: cristina.roua@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro