9 martie 2023 - O colectie de exemple: economia circulara in sprijinul biodiversitatii (8)


Produs secundar ecologic în producția celulozei și hârtiei

Forchem este o companie de produse chimice din Finlanda, care susține practicile prietenoase cu mediul – “cleantech” și care produce un ulei sustenabil de înaltă calitate ca alternativă la materialele pe bază de fosile. Uleiul de tal brut Forchem provine din pinii din nordul Europei și este un produs secundar în procesul de producție a hârtiei și cartonului.

Uleiul de tal, denumit și rășină lichidă, poate fi folosit ca materie primă pentru produse cu valoare adăugată, cum ar fi vopsele, lubrifianți, săpunuri, cerneluri, adezivi, materiale pentru etanșeizare, marcaje rutiere, asfalt.

Compania investește în cercetare și dezvoltare, în scopul de a găsi noi aplicații pentru proprietățile variate ale acestei materii prime. Uleiul de tal va fi un ingredient important într-o varietate de produse cu proprietăți antibacteriene sau de scădere a nivelului de colesterol. De exemplu, Forchem a creat produse pe bază de ulei de tal brut pentru a înlocui antibioticele din hrana animalelor. Calitățile antibacteriene ale uleiului de tal Forchem ar putea revoluționa, în viitor, industria farmaceutică.

Toate produsele companiei finlandeze sunt produse chimice bio din ulei de tal. Produsele chimice sunt reglementate prin regulamentul european REACH (EC 1907/2006), care urmărește utilizarea și înregistrarea în siguranță a substanțelor chimice și propune oferirea de informații consumatorilor, autorităților de reglementare și industriilor. Conform REACH, substanțele care prezintă motive de îngrijorare foarte mare și substanțele care prezintă motive de îngrijorare trebuie să fie înregistrate separat. Niciunul dintre produsele Forchem nu este listat în niciuna dintre cele două liste.

Fabrica pentru producția ecologică este alimentată în proporție de 99% cu bioenergie. Utilizarea distilatelor proprii ale fabricii și a bioenergiei regenerabile este în concordanță cu obiectivele de mediu internaționale, iar sistemul digital de control operațional permite controlul procesului de calitate, astfel încât situațiile problematice să poată fi tratate imediat ce apar. Forchem raportează că produsele lor au amprente de carbon mai mici în comparație cu materialele pe bază de fosile pe care le înlocuiesc. Analizele efectuate de companie arată că produsul Forchem de ulei de tal distilat creează doar 10% din emisiile uleiului de soia pe care îl înlocuiește, în timp ce colofoniul Forchem are doar 9% din emisiile substitutului său din rășină tradițională. Prin producerea de materiale cu emisii de carbon semnificativ mai mici, Forchem își aduce contribuția la menținerea biodiversității și la abordarea schimbărilor climatice - un factor cheie al pierderii biodiversității.

 

Informații suplimentare și referințe

Fundația Ellen McArthur, exemple de bună practică în favoarea biodiversității: https://ellenmacarthurfoundation.org/circular-examples/substitution-to-reduce-emissions-forchem

https://www.forchem.com/forchem/ 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro