8 septembrie 2022 - Riscurile neimplicarii IMM in dezvoltarea durabila (1)


IMM-urile sunt din ce în ce mai expuse riscurilor potențiale în cazul în care nu iau în considerare dezvoltarea durabilă în planificarea afacerilor lor, având în vedere contextul globalizării, al unor lanțuri de distribuție mai complexe ca oricând și supuse perturbării cauzate de crize diverse, precum și al accelerării schimbărilor climatice.

Ignorarea dezvoltării durabile se poate dovedi a fi mai costisitoare decât adaptarea întreprinderilor, deoarece societățile și economiile investesc din ce în ce mai mult în tranziția către o dezvoltare durabilă, iar așteptările tuturor părților interesate pentru practici și informații de afaceri mai sustenabile este în creștere.

Accountancy Europe, federația profesională europeană cu rădăcini în anul 1987, care reunește 50 de organizații din 35 de țări și peste 1 milion de auditori, contabili și consilieri calificați, a inventariat riscurile imediate cu care IMM se pot confrunta, în cazul în care nu-și evaluează, adaptează și planifică afacere pe calea sustenabilității. Pe cele mai importante le prezentăm adaptat, în cele ce urmează.

· Modelul de afaceri învechit

O lipsă a evaluării active și a analizării efectelor dezvoltării durabile a afacerii (inclusiv ale metodelor de producție și livrare, accesului la materie primă etc.) poate duce la un model de afaceri învechit. Acest lucru poate însemna nu doar mai puțini clienți și mai puțini potențiali parteneri de afaceri, ci și o dorință scăzută în rândul generațiilor mai tinere de a duce mai departe afacerea de familie. Lipsa adaptării la dezvoltarea durabilă poate, de asemenea, slăbi valoarea de vânzare a afacerii atunci când se hotărăște acest lucru.

· Pierderea competitivității

Companiile de toate dimensiunile – inclusiv un număr din ce în ce mai mare de IMM – îmbrățișează și integrează factorii de dezvoltare durabilă în modelele lor de afaceri și inovează în baza unor soluții, servicii și produse sustenabile. O lipsă de implicare sau de abordare a acestei schimbări se poate dovedi a fi un dezavantaj competitiv pentru întreprindere pe termen mediu spre lung. Aceasta este o problemă îndeosebi pentru companiile orientate spre consumatori.

· Reglementări legislative

Deoarece legislația se concentrează din ce în ce mai mult pe dezvoltarea durabilă, companiile care nu se adaptează din timp pot fi nevoite să realizeze acest lucru într-un interval de timp foarte scurt, odată cu impunerea noilor cerințe legislative, iar în caz contrar riscă să încalce legislația, ceea ce va duce la penalizări, amenzi și deteriorarea reputației.

· Cerințe fără caracter de reglementare legislativă

IMM care fac parte dintr-un lanț de furnizare se confruntă, din ce în ce mai des, cu diverse solicitări privind dezvoltarea durabilă de la companii mai mari din lanț, în domenii precum practicile de afaceri, colectarea de date și raportarea.

· Reducerea accesului la finanțare

IMM se pot confrunta cu dificultăți în ceea ce privește accesul la finanțare bancară, finanțări nerambursabile ale UE sau guvernamentale sau la alte surse de finanțare. Multe bănci adoptă deja criterii de dezvoltare durabilă și acordă împrumuturi verzi. Dacă această tendință devine prevalentă, finanțarea bancară poate fi condiționată de furnizarea de dovezi privind practicile de dezvoltare durabilă. Lucrul acesta se întâmplă deja atunci când vorbim despre finanțări nerambursabile pentru proiecte verzi și sustenabile.

· Active depreciate

Având în vedere schimbările climatice, condițiile meteorologice extreme și stabilirea de limitări mai restrictive pentru emisiile poluante de către autorități sau stabilirea unor noi zone naturale de protecție, există riscul ca anumite active deținute de companie să se deprecieze prematur, transformându-se astfel în active neperformante sau chiar în datorii.

· Riscurile legate de lanțul de distribuție

Cercetătorii analizează posibile riscuri privind dezvoltarea durabilă a lanțului de distribuție pentru afaceri. De exemplu, Sutrisno et al. (2019) dezbat ideea conform căreia companiile care nu au cunoștință despre ceea ce se întâmplă în lanțurile lor de distribuție – fie în amonte, fie în aval – se confruntă cu „amenințări necunoscute” din care pot rezulta probleme semnificative. Crizele actuale (efectele pandemiei și războiul din Ucraina, seceta puternică din acest an) și efectele acestora asupra lanțurilor de distribuție și asupra piețelor este încă o demonstrație a motivului pentru care cunoașterea și gestionarea lanțului de distribuție contează în mare măsură.

 

Informații suplimentare și referințe

https://www.accountancyeurope.eu/wp-content/uploads/SME-sustainability_Accountancy-Europe-2020.pdf

http://ieomsociety.org/pilsen2019/papers/174.pdf

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro