8 aprilie 2021 - Ambalajele – prioritate in anul 2021 pentru Comisia Europeana


În ciuda unei tendințe generale în ultimele trei decenii către ambalaje de o greutate mai redusă într-o gamă mai largă de forme, a existat o creștere consistentă a cantității de deșeuri de ambalaje. Drept rezultat, în 2017, generarea de deșeuri de ambalaje a atins un record - 173 kg pe cap de locuitor, cel mai înalt nivel existent vreodată. Potrivit Eurostat, 88,4  milioane de tone de ambalaje au fost introduse pe piața UE în 2017, cu 8,5% mai mult în doar 10 ani. Sectorul ambalajelor este cel mai mare contribuitor la deșeurile de plastic, reprezentând în Europa, în 2018, aproximativ 60% din deșeurile de plastic post-consum. Un mix de factori a contribuit la această creștere, printre care: schimbarea comportamentului prin trecerea de la folosirea ambalajele reutilizabile la cele de unică folosință, cantitățile de multe ori în exces folosite pentru ambalarea mărfurilor, creșterea accelerată a vânzărilor prin intermediul comerțului on-line. În același timp, cererea de materiale secundare din ambalaje reciclate rămâne prea mică, rezultând pierderea resurselor valoroase pentru economie: doar o parte limitată a deșeurilor de ambalaje este reciclată și își găsește drumul înapoi în produse sau ambalaje noi. În 2017, doar aproximativ 42% din deșeurile de ambalaje din plastic generate în UE erau reciclate. Așadar, efectele nefaste asupra mediului sunt încă foarte mari.

Pentru a se asigura că toate ambalajele de pe piața UE sunt reutilizabile sau reciclabile într-un mod viabil din punct de vedere economic până în 2030, Comisia Europeană (CE) propune în Planul de acțiune pentru economia circulară revizuirea, în anul 2021, a Directivei 94/62/CE pentru a consolida cerințele esențiale obligatorii pentru ambalajele care pot fi folosite pe piața UE. De asemenea, CE propune măsuri cu accent pe:

  • reducerea ambalării excesive și a deșeurilor de ambalaje;
  • stimularea proiectării ambalajelor pentru a fi reutilizate și reciclate, inclusiv prin luarea în considerare a introducerii unor restricții privind utilizarea anumitor materiale pentru ambalare în anumite cazuri, în special în cazul în care sunt posibile produse sau sisteme alternative reutilizabile sau în care bunurile de consum pot fi manipulate în condiții de siguranță fără a fi ambalate;
  • reducerea complexității materialelor de ambalare, inclusiv a numărului de materiale și de polimeri utilizați.

Comisia va evalua fezabilitatea unei etichetări la nivelul UE care să faciliteze separarea corectă a deșeurilor de ambalaje la sursă.

Va stabili norme privind reciclarea în condiții de siguranță pentru ca materialelor plastice care nu sunt PET să poată intra în contact cu alimentele.

De asemenea, CE va monitoriza cu strictețe și va sprijini punerea în aplicare a cerințelor Directivei privind apa potabilă pentru ca apa potabilă de la robinet să fie accesibilă în locuri publice, ceea ce va reduce dependența de apa îmbuteliată și va preveni generarea de deșeuri de ambalaje.

 

Referințe și informații suplimentare:

https://www.europarl.europa.eu/legislative-train/theme-a-european-green-deal/file-revision-of-packaging-and-packaging-waste-directive-(refit)

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/DOC/?uri=CELEX:52020DC0098&from=RO

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

 

Pentru abonare la materialele elaborate în timpul campaniei şi informaţii suplimentare, rugăm trimiteţi un mesaj la adresa: cristina.roua@adrbi.ro.

 

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistenţă şi Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro