7 aprilie 2022 - Cazuri de succes in comunitatile EIT (3)


Materialele au valoare potențială pentru reciclare sau reutilizare dacă sunt colectate, sortate, agregate și procesate în mod corespunzător. Participarea la transparentizarea industriei de reciclare și accelerarea tranziției către o economie circulară este misiunea unui start-up britanic fondat în anul 2019. Acesta a dezvoltat, la prețuri accesibile, prima soluție complet automatizată de recuperare a materialelor reciclabile din lume.

Sistemul inovativ bazat pe inteligență artificială și robotică poate detecta și clasifica toate articolele din fluxurile de deșeuri în funcție de tipul de material, de obiect și de diverse caracteristici.Compania cooperează cu doi dintre cei mai mari trei actori de management al deșeurilor din Marea Britanie pentru a oferi servicii care încorporeză cunoștințe atotcuprinzătoare în domeniu. Programele pilot au fost implementate în Marea Britanie și Franța pentru a optimiza operațiunile instalațiilor pentru deșeuri. Folosirea acestui sistem, care are la bază tehnologia computer vision, a permis utilizatorilor, pentru prima dată, să-și examineze liniile de procesare și operațiunile folosind date în timp real despre fluxurile de deșeuri. IBM definește computer vision drept “domeniul inteligenței artificiale (AI) care permite computerelor și sistemelor să obțină informații semnificative din imagini digitale, videoclipuri și alte intrări de natură vizuală și să facă  acțiuni sau să dea recomandări pe baza acestor informații. Dacă AI le permite computerelor să gândească, computer vision le permite să vadă, să observe și să înțeleagă”. Firma britanică furnizează soluția la cheie, care deblochează întregul potențial al infrastructurii existente de sortare a deșeurilor.  Soluția dezvoltată cuprinde 2 componente.

Componenta computer visual

Combinând inteligența artificială și imaginile furnizate de camere de luat vederi, firma a conceput un sistem de operare care oferă facilități de vizibilitate fără precedent în ceea ce privește compoziția și operațiunilor realizate aspura deșeurilor, noul sistem atingând un procent de 100% în fluxul de deșeuri.

Atunci când deșeurile vin combinate pe banda de sortare, poate fi dificil să se identifice tipul specific de clasă de material căreia îi aparțin. Computer vision condusă de AI este capabilă să facă acest lucru la fel de eficient ca ochiul uman, ceea ce este deosebit de util într-o unitate de recuperare a materialelor (Materials Recovery Facilities/MRF). Cu algoritmi unici proiectați să încorporeze o gamă largă de materiale potențial reciclabile prezente în MRF, tehnologia AI este utilizată pentru a detecta deșeurile reciclabile cu o precizie egală cu cea a sortatorului manual.

Sistemul conceput de firma britanică este capabil să recunoască materiale din 28 de clase diferite și poate chiar să facă diferența între culori, forme, materiale de ambalare și non-ambalare și clase  alimentare și nealimentare. Aceste capabilități asigură aplicabilitate maximă în cadrul MRF și rezultate de calitate sporită pe liniile de procesare.

Cercetarea de pionierat s-a realizat în parteneriat cu cadre universitare de la universități de top pentru a crea un set de date impresionant pentru selectarea deșeurilor. Baza de date cuprinde peste 3 milioane de imagini de training create cu ajutorul inteligenței artificiale și computer vision.

Componenta computer vision poate fi folosită de sine stătător sau împreună cu cea de automatizare.

Componenta robotizată

Fiind un sistem inteligent de gestionare a deșeurilor, acesta robotizează sarcinile manuale de sortare, ridicare și plasare a deșeurilor în MRF,  sarcini, altfel plictisitoare, periculoase și desfășurate într-un mediu mai puțin igienic.

Sistemul este capabil să realizeze cu succes, în 10 ore, până la 33.000 de ridicări de pe linia de reciclare mixtă uscată (Dryed Mixed Recicled/DMR). Deșeurile mixte uscate sunt deșeurile care nu conțin contaminanți, cum conțin deșeurile alimentare sau de grădină. Această categorie poate include sticlă, plastic, hârtie, carton etc. Sistemul robotizat conceput este o componentă de management al MRF care crește semnificativ eficiența și reduce cheltuielile operaționale.

Dacă pentru unele companii, perioada pandemică a încetinit ritmul de creștere, pentru firma britanică a fost o perioada de accelerare. În anul 2020, cu sprijinul EIT RawMaterials Accelerator, start-up-ul a reușit:

-să inoveze prin realizarea noului sistem de identificare a tuturor materialelor din fluxurile pentru sortarea deșeurilor;

-să-l implementeze în 2 țări europene;

-să-și extindă echipa la 12 membrii cu competențe tehnologice excepționale  și deosebite abilități creative;

-să asigure o finanțare, la început de drum, de 1,2 milioane GBP.

În anul 2021, firma a fost listată de Forbes la categoria “30 sub 30 din Europa”.

 

Informații suplimentare și referințe

https://eit.europa.eu/news-events/success-stories/recycleye

https://recycleye.com/the-benefits-of-waste-sorting-robots-in-recycling-facilities/

https://www.ibm.com/topics/computer-vision

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro