5 iunie 2025 - Norme noi pentru industria cu emisii net zero
Comisia Europeană a luat măsuri suplimentare pentru a sprijini tranziția UE către o economie cu emisii reduse de carbon. Patru noi acte legislative secundare și o comunicare referitoare la Legea privind industria cu emisii zero de carbon (NZIA) vor ajuta industria UE să devină mai rezilientă, mai competitivă și să își reducă amprenta de carbon. Aceste norme clarifică ce proiecte de producție pot beneficia de prevederi specifice din lege, cum ar fi cele privind autorizarea, statutul strategic al proiectului și criteriile fără legătură cu prețul. Normele vor contribui la extinderea producției de tehnologii fără emisii de carbon care valorifica avantajul competitiv al industriei tehnologiilor curate din UE.
Comisia Europeană a adoptat, în cursul acestei luni, următoarele acte normative:
Componente utilizate în principal pentru tehnologiile net-zero în temeiul NZIA
NZIA consolidează producția la nivelul UE de tehnologii net-zero, inclusiv componentele cheie ale acestora. Actul clarifică domeniul de aplicare al NZIA prin enumerarea componentelor specifice pentru care se vor aplica cerințele.
Norme privind criteriile, altele decât prețul, în licitațiile pentru energie regenerabilă
Comisia a adoptat norme pentru includerea anumitor criterii în licitațiile statelor membre pentru implementarea energiei regenerabile. Aceste criterii includ conduita responsabilă în afaceri, securitatea cibernetică și contribuția la sustenabilitate și reziliență. Începând cu 30 decembrie 2025, noile norme trebuie aplicate la 30% din volumele licitațiilor (sau 6 GW pe an per țară a UE). Actul prevede parametri mai detaliați pentru a ajuta la armonizarea modului în care statele membre aplică aceste norme pentru a asigura o mai bună vizibilitate pentru întreprinderi, permițând în același timp o oarecare flexibilitate. Criteriile bine concepute, obiective și transparente care recompensează produsele cu valoare adăugată mai mare pot sprijini mai bine o industrie prelucrătoare durabilă, inovatoare și rezilientă.
Principalele componente specifice relevante pentru NZIA privind accesul la piețe
Comisia a adoptat un act care enumeră produsele finite tehnologice cu emisii net zero și principalele lor componente specifice. Această listă ajută la identificarea produselor care pot declanșa aplicarea obligatorie a criteriului non-preț al „rezilienței”. Aceasta înseamnă că, în cazul anumitor proceduri publice, autoritățile contractante trebuie să ia în considerare reziliența lanțului de aprovizionare alături de preț atunci când selectează tehnologii sau furnizori, adică autoritățile contractante, în aceste cazuri, nu ar trebui să selecteze pur și simplu cea mai ieftină opțiune. Acest criteriu trebuie aplicat în achizițiile publice, licitațiile de energie regenerabilă și alte forme de intervenție publică, atunci când există o dependență excesivă de o singură sursă de aprovizionare pentru unul dintre aceste produse.
Comunicare privind cotele de aprovizionare ale Uniunii
Comisia a adoptat o comunicare care oferă informații despre proveniența aprovizionării UE cu tehnologii net-zero, evidențiind dependențele de țările terțe pentru anumite tehnologii. Aceste informații permit aplicarea criteriului „rezilienței” care nu depinde de preț în achizițiile publice, licitațiile de energie regenerabilă și alte intervenții publice, pentru a diversifica sursele de tehnologie. În plus, acestea ajută statele membre să evalueze proiectele de producție cu tehnologie net-zero eligibile pentru statutul de proiect strategic.
Criterii comune privind selecția proiectelor strategice
NZIA permite proiectelor de producție cu tehnologie net-zero să solicite statutul de „proiect strategic”. Proiectele strategice beneficiază de „statutul de prioritate” la nivel național, ceea ce asigură un tratament administrativ rapid și consultanță financiară. Actul adoptat astăzi asigură un proces de selecție consecvent în toate statele membre, prin intermediul unor îndrumări privind criteriile aplicabile pentru selecția proiectului respectiv. Comisia încurajează statele membre să utilizeze procesul de aplicare de pe site-ul web al Comisiei pentru a reduce sarcina administrativă. Acest site oferă îndrumări specifice cu privire la anumite criterii de selecție, cum ar fi cele centrate pe „primul de un anumit fel”, „cea mai bună tehnologie disponibilă” și capacitatea de producție „semnificativă”.
Informații suplimentare:
Informații despre inițiativă, ghidul aplicantului și procesul de selecție
Strategic projects under the NZIA
Urmăriți-ne pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.
Împreună facem tranziția spre viitoarea Europă.
Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.
Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.
ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti