31 martie 2022 - Cazuri de succes in comunitatile EIT (2)


Se estimează că 6 milioane de tone de zaț de cafea sunt trimise la groapa de gunoi în fiecare an. Pe măsură ce zațul se descompune, se eliberează metan în atmosferă, compus ce are un impact semnificativ mai mare asupra încălzirii globale decât dioxidul de carbon. Emisiile de metan din deșeurile de cafea ajung la echivalentul emisiilor a 10 milioane de mașini. În ceea ce privește plasticul, 1 milion de sticle sunt cumpărate în fiecare minut.

O firmă finlandeză, care a pus în centrul activității sale sustenabilitatea, produce pantofi  pentru sport din zațul de cafea și plasticul din sticlele reciclabile. Utilizarea deșeului din cafea rezolvă problemele asociate cu risipa alimentară? Bineînțeles că nu, dar analizând materialele folosite într-un mod inovativ, nu numai că se reduce impactul negativ asupra mediului, dar se și deblochează întregul potențial al acestor materiale dincolo de scopul lor inițial.

Pentru fiecare pereche de pantofi  se folosește zațul din 21 de cești de cafea și plasticul din 6 sticle. Prin reciclarea zațului și plasticului se fac fire cu care se țese partea superioară a pantofilor, aceasta fiind realizată 100% din combinarea celor 2 materiale. Fibra inovatoare este în mod natural antibacteriană. În plus, se usucă cu 200% mai repede decât cea folosită pentru îmbrăcămintea sport tradițională, materialul rezultat fiind impermeabil.

Prin utilizarea plasticului reciclat (rPET), firma reduce emisiile de CO2 generate de realizarea căptușelii pantofilor  cu 79% în comparație cu polimerii puri folosiți în majoritatea încălțămintei pentru atletism.

Pentru talpa intermediară se folosește un material care nu are în componență Bisfenol A (BPA), acest compus chimic dovedindu-se a fi controversat în contextul în care organismul uman este expus la diverse produse ce-l conțin. Talpa exterioară este realizată dintr-un derivat din seva colectată de la arborele brazilian Hevea. Acest cauciuc natural are un impact semnificativ mai mic asupra mediului înconjurător în comparație cu omologul său sintetic petrochimic.

Și nu este vorba doar despre produs. Întregul model de afacere este sustenabil. Fiecare comandă este expediată într-o cutie din carton reciclat, care are dublă funcție, este folosită atât drept container de transport, cât și drept cutie de pantofi pentru toate comenzile individuale. Prin eliminarea containerului de transport exterior voluminos, se reduc deșeurile de acasă de la cumpărător, iar firma își reduce amprenta de mediu și realizează un proces de expediere mai eficient. Cu o rețea de depozite în continuă expansiune, compania găsește cele mai eficiente modalități de a livra pantofii sport, utilizând hub-uri de depozitare care sunt localizate în proximitatea clienților, contribuind și în acest mod la reducerea amprentei.

În 2018, firma a participat la ClimateLaunchpad - EIT Climate-KIC, clasându-se pe locul al doilea în finala națională. Această participare a condus și la un parteneriat de durată cu EIT Climate KIC, iar nodul din Finlanda a oferit suport pentru testarea și dezvoltarea propunerii celor 2 co-fondatori. În 2020, aceștia erau listați în Forbes 30 sub 30 la categoria Antreprenoriat Social.

ClimateLaunchpad - EIT Climate-KIC este cea mai mare competiție de idei de afaceri ecologice din Europa. Misiunea sa este de a aborda impactul negativ al schimbărilor climatice prin inovare și antreprenoriat. Anul aceasta, pentru Romania, termenul limită pentru depunerea propunerilor este 19 mai.

 

Informații suplimentare și referințe

https://eit.europa.eu/news-events/success-stories/rens-original

https://climatelaunchpad.org/countries/romania/

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

 

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro