30 iunie 2022 - Proiecte inovatoare - Transformarea deseurilor in energie (2)


BLAZE este un alt proiect european care contribuie la dezvoltarea unor tehnologii mai eficiente și mai flexibile pentru transformarea deșeurilor din biomasă în surse combinate de căldură și energie (CHP). Inginerii proiectului dezvoltă sisteme CHP de capacitate mică și medie capabile să transforme cel mai larg spectru de deșeuri industriale, alimentare sau lemnoase și alte tipuri de biomasă în energie.

Sistemul proiectat produce un gaz utilizat drept combustibil, dar care nu este ars cu ajutorul unui motor sau unei turbine. Gazul este alimentat și prelucrat într-o unitate asemănătoare unei baterii care transformă substanțele chimice din gaz în electricitate și căldură. Sistemul poate alimenta apoi rețeaua electrică pentru a echilibra intrările, pentru a compensa deficitele dacă intrările provenite din energia eoliană sau solară se reduc.

„Provocarea este cum să transformăm deșeurile din biomasă într-un mod eficient, fără emisii și, de asemenea, la costuri reduse”, a spus profesorul Enrico Bocci de la Universitatea Guglielmo Marconi, care conduce proiectul BLAZE. Ținta este o eficiență electrică de aproape 50% și o eficiență generală a CHP de 90% - ceea ce înseamnă că 50% din energia disponibilă dintr-un combustibil este transformată în energie electrică utilizabilă și 40% în căldură.

Sistemul va prelua tot felul de deșeuri, care ar putea genera gudron, particule, sulf și compuși de clor ce ar putea interfera cu unitatea de combustie. Pentru a evita astfel de probleme, sistemul  va transforma deșeurile în gaz la aproximativ 800°C și le va trata, înainte de a introduce gazul în unitatea de combustie, convertind combustibilul și oxigenul în energie electrică și căldură la temperaturi de aproximativ 700°C, cu emisii foarte scăzute. De asemenea, gazul poate curge într-un arzător pentru a permite generarea de căldură suplimentară.

O centrală electrică pilot va fi asamblată în Italia spre sfârșitul acestui an și testată până în luna mai 2023. „Prin programul nostru pilot, vom atinge eficiența electrică dublă a centralelor de cogenerare pe bază de biomasă, cu zero emisii”, a spus Bocci.

Proiectul primește o finanțare de la UE de 4.255.615 Euro în cadrul programului Horizon 2020 - SOCIETAL CHALLENGES - Secure, clean and efficient energy și este coordonat de UNIVERSITA DEGLI STUDI GUGLIELMO MARCONI - TELEMATICA. 

Informații suplimentare și referințe

https://ec.europa.eu/research-and-innovation/en/horizon-magazine/waste-not-want-watts-turning-waste-energy

https://cordis.europa.eu/project/id/815284

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activitățile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteți mesaj la: imm@adrbi.ro.

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro