3 noiembrie 2022 - IMM din economia circulara – exemple de buna practica


Planul de acțiune al Uniunii Europene pentru o economie circulară a stabilit ținte ambițioase, care să contribuie la punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru 2030.

Planul include propuneri concrete care vizează întreg ciclul de viață al produselor, de la proiectarea mai durabilă a acestora și promovarea proceselor care să conducă la circularitate, la accelerarea consumului sustenabil și reducerea deșeurilor, urmărindu-se ca resursele să fie menținute cât mai mult timp posibil în economie.

O atenție specială este acordată lanțurilor valorice de produse cheie din sectoarele mari consumatoare de resurse, dar cu potențial ridicat de circularitate, produse precum electronice și TIC, baterii și vehicule, ambalaje, materiale plastice, textile, construcții, alimente sau apă. Produsele sustenabile ar trebui să devină normă în Uniunea Europeană, iar majoritatea sectoarelor trebuie să treacă la modele de afaceri complet diferite și circulare în următorii ani.

În anii 2021 și 2022, sub coordonarea Rețelei Economiei Verzi din regiunea germană North Rhine-Westphalia, un grup de organizații partenere dedicate promovării economiei circulare, inclusiv centre Enterprise Europe Network, a călătorit virtual prin Europa pentru a descoperi, explora și demonstra bunele practici dezvoltate de IMM în ceea ce privește modelele de afaceri circulare. Scopul comun a fost de a deschide calea pentru o economie mai circulară și de a inspira alte firme din Europa să facă această tranziție. Astfel, mai multe regiuni europene au găzduit o serie de nouă seminarii și ateliere virtuale pentru IMM. Fiecare eveniment s-a concentrat pe o industrie diferită, iar întreprinderi din întreaga Europă au putut să participe și să utilizeze oportunitatea pentru a-și crea parteneri de cooperare transfrontalieri.

În finalul proiectului, a fost publicată o broșură care a reunit cele mai reprezentative IMM din cele 9 sectoare promovate: mase plastice, construcții, textile, ambalaje, gestiunea apei, vehicule si baterii, inginerie mecanică, TIC și electronice, alimente și nutrienți. Firmele, modele lor de afaceri și soluțiile circulare sunt prezentate succint, cu trimitere la informații suplimentare, astfel încât să inspire alte firme în adoptarea de măsuri circulare.

 

 

Informații suplimentare și referințe

Broșura „CIRCULAR ECONOMY SMEs across Europe, Good Practices from Barcelona to Bottrop”: https://prod5.assets-cdn.io/event/6200/assets/8337031610-92f14a5304.pdf

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

 

 

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro