3 aprilie 2025 - Programul LIFE: inovare in reciclarea deseurilor


Noi modalități de prevenire a generării deșeurilor, de stimulare a reciclării și de implementare a sistemelor prin care gospodăriile plătesc doar pentru ceea ce aruncă, ar putea contribui semnificativ la reducerea celor 230 de milioane de tone de deșeuri produse anual în Uniunea Europeană.

De cele mai multe ori, nu acordăm atenție lucrurilor pe care decidem sa le aruncăm la gunoi – sunt, până la urmă, lucruri pe care nu le mai dorim sau nu le mai folosim. Cu toate acestea, fiecare cetățean al UE generează, în medie, peste 0,5 tone de deșeuri pe an, iar mai puțin de jumătate dintre acestea sunt reciclate în prezent. Pentru Ziua Internațională a Zero Deșeuri, sărbătorită pe 30 martie a.c., prezentăm două proiecte LIFE care testează soluții inovatoare pentru reducerea deșeurilor menajere și stimularea reciclării în Europa.

LIFE IP Smart Waste s-a concentrat pe regiunea Provence-Alpes-Côte d'Azur din sudul Franței, unde cantitatea de deșeuri generată de gospodării depășește media națională – aproximativ 457 kg/persoană, comparativ cu 344 kg/persoană în restul Franței – o mare parte fiind eliminată prin depozitare sau incinerare.

Proiectul a implementat 144 de acțiuni pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor, cum ar fi amplasarea unui număr mai mare de containere de colectare selectivă în zonele urbane și distribuirea de compostoare pentru deșeurile biodegradabile din gospodării.

Până la finalul anului trecut, proiectul a condus la un plus de 17.000 de tone pe an al cantității de deșeuri colectate pentru reciclare și a mărit capacitatea de valorificare a deșeurilor organice cu 20.000 de tone. Totodată, prin promovarea reutilizării, cantitatea totală de deșeuri municipale colectate a fost redusă cu 2.500 de tone anual.

În paralel, în Italia și Spania, proiectul LIFE-REthinkWASTE a testat scheme inovatoare de stimulare a reducerii deșeurilor nesortate și de creștere a ratelor de reciclare în patru zone diferite. Acesta a combinat sistemele „Plătește doar pentru cât arunci” (PAYT), în care cetățenii primesc facturi personalizate în funcție de volumul de deșeuri produs, cu o campanie informativă „Știi ce arunci?” (KAYT), desfășurată prin intermediul smartphone-urilor, cu sfaturi privind eliminarea corectă a articolelor uzuale.

Schemele au fost testate în orașele italiene Bassano, Bitetto și Varese, precum și în Sant Just Desvern, în provincia Barcelona. De exemplu, în Bassano s-a înregistrat o reducere de 27,8% a deșeurilor reziduale în 2022, comparativ cu 2018 – deși alte zone au avut scăderi mai modeste.

În total, 64 de municipalități au inclus PAYT și KAYT în planurile lor de gestionare a deșeurilor, iar alte 30 din regiunile Catalonia și Marche urmează să adopte aceste practici. Echipa proiectului REthinkWASTE a oferit, de asemenea, instruire pentru peste 320 de municipalități și companii de gestionare a deșeurilor din UE.

Având în vedere că deșeurile municipale din UE au crescut cu 10% în ultimul deceniu, ajungând la 229 de milioane de tone în 2023, aceste abordări devin esențiale pentru atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European privind deșeurile. Proiectele LIFE IP Smart Waste și LIFE-REthinkWASTE contribuie totodată la implementarea Directivei-cadru a UE privind deșeurile și a Planului de acțiune pentru economia circulară.

Informații suplimentare despre apelurile deschise și referințe:

Proiectul LIFE IP Smart Waste: LIFE 3.0 - LIFE16 IPE/FR/000005 si Life-IP Smart waste

Proiectul LIFE-REthinkWASTE: LIFE 3.0 - LIFE18 GIE/IT/000156

Directiva-cadru a UE privind deșeurile:

eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008L0098&qid=1692355495645

 

 

Urmăriți-ne în fiecare joi pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună facem tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro