28 ianuarie 2021 - Angajamentul european pentru un consum ecologic


Lansat în 25 ianuarie 2021, Angajamentul european pentru un consum ecologic este un program pan-european care invită oamenii, comunitățile și organizațiile să participe la acțiunile în domeniul schimbărilor climatice și la construirea unei Europe mai verzi. Inițiativa face parte din Pactul European pentru Climă care include și o agendă dedicată consumatorilor.

Fără a fi obligatoriu, angajamentul, așa cum îi sugerează denumirea, va fi asumat de companii care își vor face publice obiectivele de a-și ameliora impactul asupra mediului înconjurător și de a sprijini consumatorii să facă alegeri mai sustenabile. El este compus din cinci angajamente de bază, iar pentru a participa la acest program, firmele trebuie sa își declare intențiile în cel puțin trei domenii, să prezinte măsurile concrete propuse pentru realizarea obiectivelor, să probeze periodic progresul înregistrat cu date și informaţii publice verificabile. Companiile din sectorul non-alimentar și de comerț, interesate de acest program, sunt invitate să contacteze Comisia Europeană până în luna martie 2021, iar etapa pilot a programului se va încheia în ianuarie 2022.

Cele cinci domenii ale Angajamentului pentru un consum ecologic sunt legate de impactul activităților, produselor sau serviciilor unei companii asupra mediului:

  1. Amprenta de carbon a companiei, în care se va lua în considerare întregul lanț de furnizori;
  2. Amprenta de carbon pentru anumite produse considerate reprezentative;
  3. Vânzările de produse sau servicii cu caracter sustenabil, din totalul vânzărilor companiei sau dintr-o componentă a afacerii;
  4. Cheltuielile pentru activitățile de relații publice corporate dedicate promovării practicilor în materie de sustenabilitate;
  5. Mesajele și informațiile transmise consumatorilor în legătură cu compania și amprenta de carbon a produsului sunt ușor de înțeles, corecte și clare și sunt actualizate atunci când se impune.

Cinci companii și-au declarant deja angajamentul față de consumatori: L’Oreal, LEGO, Decathlon, Renewd și Grupul Colruyt. Programul este concentrat pe sectoarele non-alimentare, fiind complementar viitorului Cod de conduită din sectorul agroalimentar care își propune să accelereze adoptarea de ecosisteme alimentare mai sustenabile și sănătoase pentru toti cetățenii Europei.

Informații suplimentare despre Angajamentul pentru un consum ecologic: https://ec.europa.eu/info/policies/consumers/consumer-protection/green-consumption-pledge-initiative_en

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM” și facebook a ADRBI sau pe e-mail. Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Pentru abonare la materialele elaborate în timpul campaniei şi informaţii suplimentare, rugăm trimiteți un mesaj la adresa: cristina.roua@adrbi.ro

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro