28 aprilie 2022 - Cazuri de succes in comunitatile EIT – EIT Raw Materials (5)


Betolar Plc. este o companie finlandeză de pionierat în domeniul tehnologiei materialelor de construcții care se concentrează pe transformarea fluxurilor industriale în valoare adaugată. Întreaga activitate a firmei este dedicată tranziției către un mediu construit durabil - din punct de vedere social, ecologic și economic, oferind soluții inteligente de economie circulară, cu o amprentă de carbon redusă care produce efecte la nivelul întregului lanț valoric din sectorul construcțiilor.

Proporția de ciment utilizat în producția de beton produce, la nivel global, aproximativ 7% din emisiile de CO2, în timp ce proporția, de exemplu, a traficului aerian în perioadele cu trafic normal, se ridică la 2-3%. Betolar Plc. a creat o alternativă la betonul pe bază de ciment. Cu soluțiile Geoprime™ dezvoltate de companie, producătorii de beton pot obține emisii de CO2 cu până la 80% mai mici la nivelul proceselor de producție, în același timp obținându-se reducerea cantității de resurse naturale virgine ca materii prime. Produsele care aplică rețeta Geoprime™ pot ajunge să încorporeze în proporție de 95% materiale refolosite.

Geoprime™ reprezintă o rețetă și un material inovativ bazat pe geopolimeri, o alternativă sustenabilă a cimentului tradițional, care permite obținerea de materiale de construcții fără utilizarea de ciment. Durabilitatea și rezistența materialelor astfel obținute sunt comparabile cu cele ale produselor tradiționale. Geoprime™ folosește  sub-produse generate de procesele industriale din sectoare cum ar fi cel de producție (oțel, hârtie, celuloză), minerit sau energetic.  

Exemplu de utilizare a soluției Geoprime™: înlocuirea cimentului utilizat la fabricarea betonului cu zgură de furnal produsă printr-un flux secundar al industriei siderurgice în Raahe, Finlanda.

Materialele de construcție care utilizează aceasta soluție sunt deja disponibile și folosite în lucrări de stabilizare a terenurilor și în construcții, ca amestec gata preparat pentru turnări și realizarea de structuri în construcții, elemente de construcție prefabricate, elemente pentru peisagistică, pavaje, borduri, plăci și cărămizi, precum și în sectorul mineritului, ca material de înlocuire a cimentului.

Pentru a-și accelera dezvoltarea și consolidarea poziției pe piață, Betolar Plc.  a atras peste 5 milioane de euro de la investitori finlandezi și internaționali, cei mai mari investitori fiind Nidoco, Kiilto Ventures, Ahti Invest și Kilo Invest. De asemenea, Betolar Plc. a primit un împrumut de capital de 7 milioane de euro de la Fondul Finlandez pentru Climat, pentru dezvoltarea platformei digitale. Este pentru prima dată când Fondul, deținut de stat, a finanțat o soluție digitală. Împrumutul a fost acordat pentru dezvoltarea platformei de inteligență artificială a Betolar, o platformă care va acționa ca o piață digitală pentru soluțiile Betolar în viitor și ca un loc de întâlnire pentru producătorii de elemente din beton și producătorii de fluxuri industriale secundare.

La 9 decembrie 2021, Nasdaq Helsinki a listat compania Betolar Plc. la Nasdaq First North Growth Market Finland.

 

Informații suplimentare și referințe

https://www.betolar.com                                      

https://www.geoprime.fi

https://eitrawmaterials.eu/betolar-start-up-enabling-sustainable-and-low-carbon-concrete-production/

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro