27 iunie 2024 - Calea de tranzitie pentru sursele regenerabile de energie


Peste 85 % din europeni consideră că UE ar trebui să își reducă dependența de gazul și petrolul rusesc cât mai curând posibil pentru a sprijini Ucraina. Măsurile incluse în planul REPowerEU pot permite realizarea acestui obiectiv, prin economii de energie, prin diversificarea aprovizionării cu energie și prin dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile care ar urma să înlocuiască combustibilii fosili în locuințe, în industrie și pentru generarea de energie electrică.

Lansata in anul 2022, strategia REPowerEU stabilește calea de tranziție pentru transformarea verde care va consolida creșterea economică, securitatea și acțiunile climatice în beneficiul Europei și al partenerilor acesteia. Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) este un instrument central al Planului REPowerEU, sprijinind planificarea și finanțarea coordonată a infrastructurii transfrontaliere și naționale, precum și a proiectelor și reformelor din domeniul energetic.

Economii de energie

Economiile de energie reprezintă modalitatea cea mai rapidă și mai ieftină de a gestiona criza energetică actuală și de a reduce facturile la energie. Comisia propune consolidarea măsurilor de eficiență energetică pe termen lung, inclusiv obiectivul obligatoriu de 13 % în materie de eficiență energetică stabilit în pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” referitor la obiectivele Pactului verde european.

Masurile privind economiile de energie includ acțiuni privind schimbările comportamentale în ce privește cererea de gaze și petrol si recomandarea pentru aplicarea de măsuri fiscale naționale pentru a încuraja economiile de energie.

Diversificarea aprovizionării și sprijinirea partenerilor internaționali ai UE

Accelerarea dezvoltării energiei din surse regenerabile

Extinderea și accelerarea masivă a utilizării energiei din surse regenerabile pentru producția de energie electrică, în industrie, în sectorul clădirilor și al transporturilor permite să se ajungă la independența energetica, contribuie la impulsionarea tranziției verzi și la reducerea prețurilor în timp. Obiectivul principal pentru 2030 referitor la ponderea energiei din surse regenerabile, prevăzut în pachetul „Pregătiți pentru 55” este de 45%. Acest obiectiv creează condiții favorabile pentru implementarea și a altor inițiative, printre care:

  • o strategie a UE în domeniul energiei solare care urmărește dublarea capacității solare fotovoltaicepână în 2025 și instalarea a 600 GW până în 2030;
  • o inițiativă privind acoperișurile solare, care include, pentru clădirile publice și comerciale noi și pentru clădirile rezidențiale noi, obligația legală progresivă de a instala panouri solare;
  • dublarea ritmului de instalare a pompelor de căldurăși măsuri de integrare a energiei geotermale și solare termice în sistemele de termoficare centralizate și urbane modernizate;
  • o recomandare a Comisiei care abordează problema procesului lent și complex de autorizare a proiectelor majore în domeniul energiei din surse regenerabileși o modificare punctuală a Directivei privind energia din surse regenerabile care recunoaște energia din surse regenerabile drept un interes public major; statele membre trebuie să instituite zone prioritare specifice pentru energia din surse regenerabile și să prevadă procese de autorizare simplificate și mai scurte în zonele cu riscuri de mediu mai scăzute; pentru a contribui la identificarea rapidă a unor astfel de zone prioritare, Comisia pune la dispoziție seturi de date privind zonele sensibile din punctul de vedere al mediului în cadrul instrumentului său digital de cartografiere pentru datele geografice legate de energie, industrie și infrastructură;
  • obiectivul pentru 2030 de a produce 10 milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile în interiorul UEși 10 milioane de tone din importuri pentru a înlocui gazele naturale, cărbunele și petrolul în industriile greu de decarbonizat și în sectoarele transporturilor;
  • un Plan de acțiune privind biometanulcare descrie mai multe instrumente, inclusiv o nouă alianță industrială privind biometanul și stimulente financiare, menite să mărească producția de biometan până la 35 de miliarde de metri cubi până în 2030, inclusiv în cadrul politicii agricole comune.

Reducerea consumului de combustibili fosili în industrie și în sectorul transporturilor

Înlocuirea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale în procesele industriale va reduce emisiile de gaze cu efect de seră și va consolida securitatea și competitivitatea. Economiile de energie, eficiența energetică, înlocuirea combustibililor fosili, electrificarea și utilizarea hidrogenului din surse regenerabile, a biogazului și a biometanului de către industrie ar putea permite economisirea a până la 35 de miliarde de metri cubi de gaze naturale până în 2030, în plus față de economiile prevăzute în propunerile din pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55”. Măsurile includ încheierea de contracte pe diferență în materie de carbon pentru a sprijini utilizarea hidrogenului verde de către industrie și acordarea de finanțări specifice pentru REPowerEU în cadrul Fondului pentru inovare, utilizând veniturile obținute din comercializarea certificatelor de emisii.  Comisia furnizează, de asemenea, orientări cu privire la energia din surse regenerabile și contractele de achiziții de energie electrică. Mai mult, a fost instituita Alianța UE pentru industria solară și un parteneriat la scară largă în materie de competențe.

Pentru a spori economiile de energie și eficiența energetică în sectorul transporturilor și pentru a accelera tranziția către vehiculele cu emisii zero, Comisia a lansat un pachet privind ecologizarea transportului de marfă care vizează sporirea semnificativă a eficienței energetice în acest sector.

Investiții inteligente

Atingerea obiectivelor planului REPowerEU necesită investiții suplimentare realizate de sectorul privat și public, la nivel național, transfrontalier și la nivelul UE în valoare de 210 miliarde EUR până în 2027.

 

Informații suplimentare și referințe

Căile de tranziție pentru industria europeana:

https://single-market-economy.ec.europa.eu/industry/transition-pathways_en

REPowerEU:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM%3A2022%3A230%3AFIN&qid=1653033742483

 

 

Urmăriți-ne în fiecare joi pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună facem tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro