26 octombrie 2023 - Valorificarea experientei locale pentru dezvoltare durabila


Deșeurile electronice sunt unul dintre fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere la nivel global – peste 50 de milioane de tone de produse sunt generate în fiecare an, cu o medie de 7 kg/persoană. În ciuda potențialului clar de reutilizare sau remanufacturare, din cauza valorii ridicate a materialelor din componența acestora, inclusiv a metalelor prețioase, mai puțin de 20% din deșeurile electronice sunt colectate sau reciclate în mod oficial. Aceste deșeuri electronice sunt depozitate în gospodării, ajung la groapa de gunoi sau sunt exportate (uneori ilegal) în țările în curs de dezvoltare.

În anul 2021, au fost introduse pe piața din România 345,5 mil. kg EEE (Echipamente electrice și electronice) și au fost colectate 127,2 mil. kg DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice).

În anul 2022, deși a fost introdusă pe piața națională o cantitate mai mică de EEE, și anume 326,5 mil kg, a fost colectată o cantitate în creștere față de anul anterior - 139,9 mil kg DEEE.

În România, ținta de colectare separată a DEEE, calculată ca procent din media cantității de echipamente electrice și electronice (EEE) puse pe piață în cei 3 ani anteriori a crescut de la 45% (în 2020) la 65% (începând cu 2021).

Conform statisticilor oficiale (Eurostat), în 2019 România avea cea mai slabă rată de colectare a DEEE din Europa, respectiv 3,3 kg/ locuitor. În 2021, România şi-a îmbunătățit poziția, dar a rămas, de asemenea, la sfârșitul clasamentului, urmată doar de Cipru.

Prezentăm în continuare un exemplu de buna practică pentru creșterea gradului de reparare și reutilizare a echipamentelor electronice în economia circulară la nivel local.

Lucrând în parteneriat cu un start-up local, companii de gestionare a deșeurilor și organizații din sectorul terțiar, Municipalitatea Porto organizează sesiuni de informare, formare și colectare pentru repararea echipamentelor electronice (laptopuri) și redă în circulație laptopurile nefolosite sau defecte, în cadrul proiectului ReBOOT.

Așadar, ReBOOT este un exemplu de recuperare, reparare și partajare a calculatoarelor. Proiectul urmărește să realizeze economii la bugetul local și în comunitate, să reducă utilizarea resurselor naturale și să îmbunătățească accesul la digitalizare. ReBOOT creează o oportunitate pentru rezidenții orașului, prin proiecte sociale, și oferă o a doua viață computerelor. Proiectul face parte din planurile orașului Porto de a deveni un oraș circular până în 2030.

Cetățenii și companiile își pot dona echipamentele defecte fie direct municipalității, fie uneia dintre companiile de gestionare a deșeurilor care susțin proiectul. Instruirea pentru repararea computerelor este oferită de unul dintre partenerii de proiect, permițând cetățenilor și companiilor să-și diagnosticheze și să-și repare propriul laptop, dar și să ajute la repararea celor donate de comunitate pentru a fi reutilizate. Odată reparate, echipamentele sunt predate organizațiilor din sectorul terțiar care se ocupă cu proiecte sociale.                    

Până în decembrie 2023, orașul speră să colecteze și să repare cel puțin 500 de laptopuri care altfel ar rămâne neutilizate sau ar ajunge la groapa de gunoi. Pentru a crește gradul de conștientizare și a implica cetățenii, orașul intenționează să organizeze 40 de evenimente în cadrul cărora aceștia își pot aduce laptopurile pentru reparații sau donații.

Se estimează că repararea și recircularea a 500 de laptop-uri existente vor economisi 70 de tone de CO2eq. Aceast aspect se adaugă impactului social pozitiv și beneficiului angajării cetățenilor în activități de dezvoltare durabilă de producție și consum.

Noi forme de colaborare public-privat conduc la crearea de noi sisteme locale. Se poate debloca valoarea materialelor și produselor care se află deja la nivel local. În cooperare cu organizații inovatoare locale, municipalitatea poate sprijini, de asemenea, dezvoltarea micilor afaceri care, la rândul lor, pot să contribuie la tranziția circulară locală.

Proiectul ReBOOT a evidențiat, însă, că legislația existentă în materie de deșeuri poate crea obstacole. Odată ce laptopurile au fost clasificate drept deșeuri, este foarte greu să fie declasificate pentru reutilizare. În cooperare cu companiile de gestionare a deșeurilor, Municipalitatea Porto a stabilit un protocol astfel încât computerele deteriorate să nu mai fie numite deșeuri, ci să fie etichetate „echipamente neutilizate”.           

Deșeurile de echipamente electrice și electronice care ajung la companiile de gestionare a deșeurilor nu sunt adesea potrivite pentru recondiționare sau reparații, din cauza modului în care au fost manipulate sau a lipsei componentelor. De aceea, firmele de vânzare cu amănuntul din domeniul IT și electronică au un rol esențial prin derularea schemelor de take-back sau drop-off.

În mod esențial, proiectul ReBOOT a fost conceput și lansat cu un buget mic, demonstrând că municipalitățile de toate dimensiunile au potențialul de a implementa proiecte creative care încurajează inovația și generează impact social, susținând în același timp obiectivele de mediu la nivel local.

 

Informații suplimentare și referințe

https://www.ellenmacarthurfoundation.org/circular-examples/reboot

Computer Repair & Recovery - ReBOOT Port (porto.pt)

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Waste_statistics_-_electrical_and_electronic_equipment

https://ecoteca.ro/studiu-ecotic-doar-84-din-gospodarii-debaraseaza-corect-de-aparatele-electrocasnice-mici-uzate.html

 

Urmăriți-ne în fiecare joi pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe pagina de Facebook a ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

 

Pentru detalii privind activitățile noastre și serviciile oferite, vă rugăm să trimiteți mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro