26 mai 2022 - Cazuri de succes in comunitatile EIT (9)


Alimentele ar trebui să fie realizate folosind mai puțină energie, mai puțină apă și mai puțin pământ, precum și fără a afecta aroma, durata de valabilitate și calitatea acestora.

În zilele noastre, aducerea legumelor proaspete și a verdețurilor crude pe raft are nevoie de multă apă și energie, pregătire și transport. Dar tot suntem dezamăgiți de cele care nu au un gust grozav și nu rezistă suficient. Prin creșterea lor într-un mediu perfect, aceste probleme se pot rezolva.

Ferma verticală a companiei britanice GrowUp Urban Farms este una dintre soluțiile pentru a produce salate sustenabile. Se folosește cu 95% mai puțină apă decât metoda convențională de a aduce salata gata de consumat în frigider, și nu se folosesc pesticide. Salata rămâne mai proaspătă mai mult timp pentru că este crescută în condiții perfecte, scurtând lanțul de aprovizionare, iar frunzele nu trebuie trecute printr-o mașină de spălat industrială.

După experiența dobândită cu prima fermă urbană din Londra, specialiștii companiei au realizat că a crește salată în condiții perfecte este o metodă costisitoare. Este excelent pentru restaurante, nu și pentru raftul supermarketurilor. Reducerea costurilor a fost o provocare, iar soluția a constat în îmbunătățirea competențelor echipei în domeniul agricol, eficientizarea tehnologiei și folosirea energiei regenerabile pentru reducerea amprentei de carbon.

În acest fel, firma a evoluat de la o unitate în primul an de activitate la 3 ferme. Acum, compania investește mai mult de 100 de milioane de lire sterline pentru a construi a patra fermă. Investiția este gestionată de o corporație de utilitate publică din SUA care alocă fonduri pentru infrastructură agricolă sustenabilă.

GrowUp Urban Farms folosește o combinație de acvaponie și tehnologii inovatoare de creștere verticală. Un container de transport reutilizat creativ (“upcyclated”) cu o seră deasupra, care este alimentat prin intermediul științei acvaponiei, a fost transformat în GrowUp Box.

Cea mai simplă definiție a acvaponiei este combinația dintre acvacultură (cultura de pești) și hidroponie (cultura de plante fără sol), adică o cultură combinată de pești și plante într-un sistem integrat. Deșeurile de pește sunt o sursă organică pentru plante, iar plantele filtrează natural apa pentru pești.

A treia parte participantă sunt microbii (bacteria nitrificatoare). Aceste bacterii transformă amoniacul din deșeurile peștilor in nitriți, iar apoi în nitrați. Nitrații sunt compușii pe care plantele îi pot asimila și utiliza pentru a se dezvolta. Deșeurile solide de la pești sunt transformate în compost, care este de asemenea hrană pentru plante.

Prin combinarea celor două tipuri de sisteme, acvacultura și hidroponia, acvaponia aduce un profit mai bun și elimină dezavantajele ambelor sisteme.

Unul din aspectele cele mai interesante ale acvaponiei pe verticală este abilitatea de a cultiva o cantitate mare de alimente într-o arie foarte mică. Din acest punct de vedere, nicio metodă nu se ridică la nivelul acvaponiei pe verticală. Plantele sunt plasate pe verticală, iar apa curge prin interiorul țevilor, unde un material poros o absoarbe pentru timp îndelungat. Din acest material rădăcinile plantelor își iau toți nutrienții și hidratarea de care au nevoie. Apa se scurge apoi direct în rezervorul cu pești.

Această metodă agricolă este cea care utilizează o suprafață mică pentru a crea diversitate. De aceea, prin această metodă se poate cultiva o varietate mare de plante.

CEO-ul GrowUp Urban Farms a fost desemnat primul câștigător al premiului EIT CHANGE pentru Climate-KIC în anul 2013. „Au fost câțiva ani foarte interesanți”, spune Kate Hofman, CEO și co-fondator al companiei. „După construirea prototipului nostru, GrowUp Box, am lucrat la modul în care să extindem afacerea și să construim un model comercial pentru agricultura urbană folosind acvaponia. Până la sfârșitul anului 2014, am strâns cu succes peste 1,1 milioane de lire sterline de finanțare pentru a construi prima noastră fermă comercială. " Un start-up inovator s-a transformat într-o afacere sustenabilă care începe să aibă un impact real asupra modului în care oamenii sunt hrăniți în orașe.

 

Informații suplimentare și referințe

https://eit.europa.eu/news-events/success-stories/growup

https://www.adrbi.ro/media/2020/acvaponie-capitol-continut.pdf

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activitățile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteți mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro