26 ianuarie 2023 - O colectie de exemple: economia circulara in sprijinul biodiversitatii (2)


Jeanology: G2Dynamic – tehnologii cu ozon pentru finisarea țesăturilor

Tehnologia G2-Dynamic dezvoltată de compania spaniolă Jeanologia își propune să ofere o alternativă la varianta convențională de finisare a țesăturilor, cunoscută pentru efectul puternic negativ asupra biodiversității, datorită utilizării substanțelor chimice toxice, precum și a unor cantități semnificative de  apă și energie.

În schimb, G2-Dynamic folosește ozonul pentru finisarea țesăturilor: preluând aer din atmosferă, îl transformă în ozon pentru a crea efectul de degradare a culorii, ulterior fiind transformat înapoi în oxigen. Efectul dorit asupra țesăturii se obține într-un timp mai redus decât prin utilizarea tehnologiei convenționale, ceea ce conduce la economii de resurse, inclusiv de resurse financiare. În momentul de față, peste 1000 de clienți din 70 de țări au încorporat echipamentul Jeanologia în procesul lor de producție, majoritatea fiind folosite pentru finisarea denimului.

Jeanologia susține documentat faptul că tehnologia sa de finisare cu ozon G2-Dynamic poate oferi economii de până la 95% de apă, 100% substanțe chimice, 80% energie și 40% din emisiile de carbon în timpul procesului de finisare a țesăturilor. Minimizarea acestor factori poate reduce impactul asupra biodiversității asociat cu industria textilă.

 

Informații suplimentare și referințe

Fundația Ellen McArthur, exemple de bună practică în favoarea biodiversității: https://ellenmacarthurfoundation.org/circular-examples/a-fabric-finishing-thats-as-pure-as-air-jeanologia

Compania Jeanologia: https://www.jeanologia.com/

G2-Dynamic: https://www.jeanologia.com/g2-dynamic/

Raportul de sustenabilitate 2020 al Jeanologia: https://www.jeanologia.com/wp-content/uploads/2021/04/Environmental-responsibility-report-2020-LOW-QUALITY.pdf 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro