25 iulie 2024 - Platforma STEP: tehnologii strategice pentru Europa
Platforma "Tehnologii Strategice pentru Europa" (STEP) a fost creată prin Regulamentul (UE) 2024/795, cu scopul principal de a sprijini Uniunea Europeană în reducerea dependențelor strategice și consolidarea competitivității sale în diverse sectoare esențiale. Aceste sectoare includ tehnologii digitale, tehnologii curate și eficiente, precum și biotehnologii, inclusiv medicamente critice și componentele lor. Crearea STEP contribuie la atingerea obiectivelor generale ale UE, favorizând condiții de concurență echitabilă pe piața internă și încurajând participarea transfrontalieră, inclusiv a IMM-urilor. În plus, platforma sprijină coeziunea economică, socială și teritorială și promovează accesul la locuri de muncă atractive și de calitate, prin investiții în competențele viitorului și adaptarea bazei economice, industriale și tehnologice la tranziția verde și digitală.
Pe scurt, obiectivele principale ale STEP sunt următoarele:
- Dezvoltarea și producția tehnologiilor critice - platforma urmărește să sprijine dezvoltarea sau producția tehnologiilor critice în întreaga Uniune Europeană și să protejeze și să consolideze lanțurile valorice corespunzătoare. Aceste tehnologii includ:
- tehnologiile digitale: soluții inovatoare în domeniul digital care pot revoluționa industriile și îmbunătăți competitivitatea globală;
- tehnologiile curate și eficiente: tehnologii care promovează utilizarea eficientă a resurselor și includ tehnologii de tip „zero emisii nete”, contribuind astfel la obiectivele de sustenabilitate ale UE;
- biotehnologii: dezvoltarea biotehnologiilor avansate, inclusiv a medicamentelor esențiale pentru Uniunea Europeană, care sunt critice pentru sănătatea publică și securitatea medicală.
- Adoptarea competențelor viitorului - STEP abordează deficitele de forță de muncă și competențe esențiale necesare pentru toate tipurile de locuri de muncă de calitate. Aceasta include sprijin pentru educație și formare în domeniile emergente și adaptarea la schimbările tehnologice și economice rapide.
Beneficii pentru oamenii de afaceri:
- Acces la surse de finanțare diversificate: STEP integrează resurse financiare din multiple programe europene existente, precum Mecanismul de Redresare și Reziliență, InvestEU, Fondul pentru Inovare și altele; această facilitate oferă oportunitatea de a obține finanțare considerabilă pentru proiectele strategice, facilitând astfel inovarea și dezvoltarea.
- Eticheta STEP, o nouă etichetă de calitate UE: proiectele care contribuie la obiectivele STEP pot obține o etichetă de calitate recunoscută la nivel european; această etichetă va crește vizibilitatea și atractivitatea proiectelor pentru investitori și parteneri, oferindu-le un avantaj competitiv.
- Flexibilitate și suport extins: platforma STEP introduce măsuri de flexibilizare în gestionarea fondurilor, permițând o adaptare rapidă la nevoile pieței și oferind asistență pentru identificarea oportunităților de finanțare și navigarea în spaţiul reglementărilor europene.
- Stimularea inovației și competitivității: sprijinirea tehnologiilor emergente și inovative va contribui la competitivitatea globală a companiilor europene, stimulând dezvoltarea regională și crearea de noi piețe.
Măsuri specifice în România:
România a desemnat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) ca autoritate națională competentă pentru implementarea platformei STEP. MIPE joacă un rol central în coordonarea și implementarea proiectelor STEP la nivel național, asigurând comunicarea eficientă cu Comisia Europeană și alte părți interesate.
Responsabilitățile MIPE includ coordonarea proiectelor şi reprogramarea fondurilor aferente Mecanismului de Redresare și Reziliență și ale Politicii de Coeziune pentru obiectivele STEP. De asemenea, va publica apeluri de propuneri și proceduri de achiziții legate de obiectivele STEP, prin intermediul Autorității de Management pentru Programul pentru Traziție Justă. De asemenea, MIPE va crea o rețea națională STEP de experți din instituțiile relevante pentru implementarea măsurilor STEP, asigurând colaborarea eficientă și atingerea obiectivelor strategice.
Informații suplimentare și referințe
Platforma "Tehnologii Strategice pentru Europa" (STEP): https://strategic-technologies.europa.eu/index_en
Autoritatea de Management pentru Programul pentru Traziție Justă: https://mfe.gov.ro/ptj-21-27/
Urmăriți-ne în fiecare joi pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.
Împreună facem tranziția spre viitoarea Europă.
Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.
Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.
ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti