24 octombrie 2024 - Oportunitati de finantare pentru clustere
Joint Cluster Initiatives (EUROCLUSTERS) for Europe’s recovery (SMP-COSME-2024-CLUSTER) este un apel de propuneri de proiecte deschis în cadrul programului european Single Market.
Clusterele europene vor contribui la punerea în aplicare a Strategiei Industriale a Uniunii Europene actualizată în mai 2021, precum și a Strategiei IMM-urilor pentru o Europă sustenabilă și digitală adoptată în martie 2020, prin consolidarea rezilienței și accelerarea tranziției către economia verde și digitală. Proiectele Euroclusters vor sprijini, de asemenea, punerea în aplicare a Planului Industrial Green Deal pentru perioada Net-Zero și a inițiativelor referitoare la materiile prime critice și industria Net-Zero, precum și a Strategiei europene pentru securitate economică.
Obiectivul principal al acestui apel pentru propuneri este de a sprijini inovarea și adoptarea de noi procese și tehnologii avansate pentru autonomie strategică, de a întări cele mai critice zone ale ecosistemelor relevante și de a consolida transformarea către un mediu mai ecologic, mai digital și către o economie rezilientă.
Se așteaptă ca acest apel:
- să construiască rețele și parteneriate strategice pentru a îmbunătăți reziliența ecosistemelor industriale ale Uniunii Europene prin dezvoltarea și consolidarea lanțurilor valorice pe piața unică a UE;
- să ofere servicii de formare pentru a promova perfecţionarea şi recalificarea forţei de muncă şi atragerea de talente;
- să asigure internaționalizarea pentru a spori accesul la lanțurile globale valorice și de aprovizionare.
Apelul este împărțit în două componente:
Componenta 1 se concentrează pe tehnologiile Net-Zero și pe materii prime critice. Această componentă acoperă lanțurile valorice din cadrul ecosistemelor industriale sau între acestea și are scopul de a asigura accesul la aprovizionare sigură și sustenabilă cu tehnologii Net-Zero ( inclusiv prin extinderea capacității de producție a acestor tehnologii) și de a asigura reziliența lanțului de aprovizionare. Această componentă are, de asemenea, scopul de a conduce la inițierea sau extinderea extracției, procesării sau reciclării materiilor prime strategice sau la producera și dezvoltarea de materiale care pot înlocui materii prime strategice în cadrul tehnologiilor strategice.
Componenta 2 acoperă lanțurile valorice neacoperite de Componenta 1.
Fiecare proiect poate să se refere doar la una dintre cele două componente.
Propunerile trebuie depuse de un consorțiu de cel puțin trei solicitanți, care îndeplinește următoarele condiții:
- minimum trei clustere (așa cum sunt definite în textul apelului) sau rețele de clustere din cel puțin trei state membre diferite ale Uniunii Europene;
- cel puțin jumătate dintre partenerii din fiecare consorțiu (Eurocluster) trebuie să fie clustere sau rețele de clustere înregistrate sau care au depus o înregistrare la ECCP până la data limită de depunere a prezentului apel de propuneri;
- consorțiul solicitant trebuie să includă cel puțin un partener stabilit într-o regiune mai puțin avansată a unui stat membru UE (așa cum este definit și aplicat în regulamentul politicii de coeziune 2021-2027, adică cu PIB pe cap de locuitor <75%).
Bugetul disponibil este de 42.000.000 EUR, iar numărul de proiecte care urmează să fie finanțate este de 16 (dintre care, cel puțin 8 proiecte pentru componenta 1).
Durata maximă a unui proiect va fi de 36 de luni.
Termenul limită pentru încărcarea proiectelor este 5 februarie 2025.
La data de 14 noiembrie 2024, EISMEA va găzdui o sesiune informativă online cu privire la apelul „Inițiative comune ale clusterelor (EUROCLUSTERS) pentru redresarea Europei (SMP-COSME-2024-CLUSTER)”.
Informații suplimentare și referințe
Urmăriți-ne în fiecare joi pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.
Împreună facem tranziția spre viitoarea Europă.
Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.
Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.
ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti