24 martie 2022 - Cazuri de succes in comunitatile EIT (1)


Un start-up austriac pionier în construcția caselor ecologice mobile este un exemplu de success, care a fost sprijinit de Comunitatea pentru Cunoaștere și Inovare – Climă (Climate KIC) din cadrul Institutului European pentru Inovare și Tehnologie (EIT) și de EIT InnoEnergy.

Sustenabilitatea clădirilor într-o economie ecologică este crucială, deoarece estimările sugerează că, în prezent, funcționarea acestora reprezintă aproximativ 40% din consumul nostru de energie. Este o provocare pe care startup-ul austriac o abordează direct, casele sale sustenabile oferind soluții integrate pentru sistemele de apă, încălzire și electricitate. Compania a strâns cu succes peste 200.000 de euro în două runde de crowdfunding, bani necesari pentru dezvoltarea unui prototip - unitate de locuit din lemn destinată vieții în afara zonelor urbane, care combină confortul cu stilul de viață sănătos.

Dintre unitățile vândute de acest IMM, peste 70-80% sunt complet sustenabile. Acest tip de locuințe se dovedește deosebit de popular pentru clienții care doresc o casă în natură. Compania își propune să facă întreaga experiență cât mai lipsită de stres pentru clienții săi. În acest sens, oferă servicii complete, de la găsirea unui teren potrivit, până la sprijinul acordat pentru autorizarea și implementarea proiectului în concordanță cu reglementările în vigoare. 

Unitățile de locuit sunt construcții modulare, care fiind mobile (tip rulotă), pot fi amplasate și mutate în funcție de dorințele clientului, în mediul rural, în natură, în spații în afara zonelor aglomerate ale rețelelor urbane. Sunt construite din materiale naturale, cum ar fi lemnul disponibil la nivel regional. De exemplu, lemnul de zadă este folosit pentru exteriorul locuinței. Fiind un lemn care conține multe rășini și uleiuri, asigură protecția la intemperii. Pentru placarea interioară este folosit lemnul din molid tencuit cu lut în culoarea dorită. Ca material de izolare, lana de oaie poate fi o soluție. Datorită proprietăților sale excelente de izolare, lâna de oaie protejează împotriva frigului și căldurii și asigură un climat interior sănătos. Lâna de oaie descompune poluanții din aer și face să circule aerul natural din interior. Reglează și umiditatea din cameră – poate absorbi până la 30% din propria greutate fără a-și modifica proprietățile de izolare. Materia primă regenerabilă necesită foarte puțină energie pentru producția sa, iar eliminarea sa este simplă și ecologică.

Pentru purificarea și reprocesarea apei menajere uzate se folosește un sistem de pompare a apei în stația de epurare verde. În acest scop se folosesc plante de mlaștină. O mare parte din performanța de curățare este preluată de microorganismele care se află în rădăcinile acestor plante. În ceea ce privește alimentarea cu energia de la soare se folosește un sistem fotovoltaic autonom. În acest sens, exemplele pentru sistemele sustenabile utilizate pot continua.

Chiar la începutul călătoriei, firma s-a înscris în comunitatea EIT Climate KIC, programul de accelerare - Accelerator. Acest lucru a facilitat dezvoltarea unui model de afaceri de succes și scalarea afacerii. Investiția timpurie, care a acompaniat participarea în cadrul acestei comunități, a fost, de asemenea, foarte importantă. Start-up-ul s-a alăturat și programului EIT InnoEnergy, care a adăugat noi beneficii, în special în ceea ce privește strategia de internaționalizare și profesionalizare generală a afacerii.

 

Informații suplimentare și referințe

https://eit.europa.eu/news-events/success-stories/wohnwagon

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro