23 iunie 2022 - Proiecte inovatoare - Transformarea deseurilor in energie (1)
Poate nu mai este o surpriză să aflăm că aproximativ jumătate din energia totală este irosită în moduri convenționale de a produce căldură și electricitate din combustibili fosili. Dar există o altă modalitate de a genera atât energie electrică, cât și căldură în ceea ce se numește „căldură și energie combinate” (CHP) sau cogenerare. În afară de utilizarea combustibililor fosili, este nevoie să deschidem ușa pentru a aduce mai multă bioenergie din deșeuri în mixul energetic. Acest tip de material este adesea trecut cu vederea ca resursă, dar are un potențial semnificativ. Revista Horizon pentru cercetare și inovare in Uniunea Europeană publică modele și proiecte prin care deșeurile sunt transformate în energie. În cadrul campaniei B2Transition prezentăm câteva dintre acestea.
SmartCHP
Proiectul SmartCHP, finanțat de UE, proiectează un nou motor de cogenerare la scară mică, folosind biomasă pentru a produce căldură și electricitate. Principala noutate este utilizarea bio-uleiului obținut prin procedeul de piroliză rapidă din diferite tipuri de biomasă (deșeuri organice cum ar fi resturi din măsline sau resturi forestiere și agricole) cu un motor diesel convertit, care a fost ales pentru eficiența sa electrică ridicată. Integrat cu surse regenerabile variabile, cum ar fi cea eoliană și cea solară, noul sistem va genera energie din biomasă atunci când energia electrică furnizată de vânt și soare este indisponibilă, asigurând astfel aprovizionarea cu surse regenerabile.
Motorul care se proiectează va fi potrivit pentru aplicațiile CHP la scară mică, pentru a genera și furniza căldură și energie la hoteluri, spitale, școli și chiar la unele clădiri industriale. „Astfel, se vor reduce costurile cu energia și încălzirea și se va îmbunătăți eficiența energetică generală. În același timp, se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră”, a spus Martin Stroleny, expert în cadrul proiectului. Mai mult decât atât, acest sistem este foarte potrivit pentru încălzirea și alimentarea clădirilor în locații îndepărtate sau chiar în locuri care nu sunt conectate la o rețea electrică.
În ultimele luni, echipa proiectului a obținut un succes semnificativ atunci când unitatea de cogenerare montată într-un laborator a funcționat cu ulei bio timp de 500 de ore. „Este de fapt un record”, a spus Stroleny, „este prima dată în lume când o unitate CHP cu biocombustibil a funcționat o asemenea perioadă de timp.”
Deocamdată, diferitele părți ale unității, cum ar fi motorul diesel, boilerul și controlerul inteligent, sunt dezvoltate și testate într-un laborator. Încă se perfecționează modul de a face unitatea de cogenerare cât mai eficientă. Testarea la scară completă este probabil să aibă loc în anul 2023.Proiectul, coordonat de B.T.G. BIOMASS TECHNOLOGY GROUP BV din Olanda, primește o finanțare de la UE în valoare de 4.042.455 Euro în cadrul programului Horizon 2020 - SOCIETAL CHALLENGES - Secure, clean and efficient energy.
Informații suplimentare și referințe
https://cordis.europa.eu/project/id/815259
Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.
Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.
Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.
Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.
ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti