23 februarie 2023 - O colectie de exemple: economia circulara in sprijinul biodiversitatii (6)


Reumplerea și reutilizarea ambalajelor – un ecosistem inteligent pentru eliminarea deșeurilor

MIWA, o companie din Cehia, oferă un ecosistem complet de afaceri folosind ambalajele reutilizabile. Compania propune o experiență de cumpărături fără producerea de deșeuri, eliminând posibilitatea ca ambalajele din plastic de unică folosință să polueze mediile naturale și să amenințe biodiversitatea. În anul 2020, sistemul MIWA a fost implementat de Nestlé pentru a oferi soluții inovative inteligente de distribuție vrac și achiziție cafea instant și hrană pentru animale de companie. Sistemul a fost testat în trei magazine Nestlé din Elveția, o perioadă de patru luni. Programul pilotul s-a dovedit a fi de succes, deoarece majoritatea clienților s-au declarat mulțumiți de experiență și, până la sfârșitul programului, 50% dintre clienți au venit la cumpărături cu ambalajele reutilizabile pentru reumplere. Drept urmare, Nestlé a extins soluția de reumplere și reutilizare la 16 magazine din Elveția pentru a testa viabilitatea operațională la scară mai mare.

Soluția MIWA este astăzi folosită în Republica Cehă, dar și în țări precum Belgia, Luxemburg, Franța, Germania și UK.

Sistemul inteligent poate reduce deșeurile provenite din ambalaje cu 90%, dacă cumpărătorii își aduc propriul recipient reutilizabil pentru reumplere, reducând impactul potențial asupra biodiversității asociat cu eliminarea deșeurilor. Mai mult decât atât, o evaluare generală a ciclului de viață realizată de Universitatea de Chimie și Tehnologie din Praga a arătat că sistemul MIWA poate reduce impactul general negativ asupra mediului cu până la 71% în comparație cu distribuția convențională a alimentelor în ambalaje de unică folosință, reducând presiunile asupra biodiversităţii globale.

Cum funcționează ecosistemul inteligent MIWA

Containere reutilizabile de câte 12 litri sunt transportate constant între producător, magazin și centrul de curățare.  Containerele pline sunt protejate pentru menținerea prospețimii produselor și sunt însoțite de informații detaliate despre produs. Containerele sunt prezentate pe rafturi speciale care permit facilitarea manevrarii si aprovizionarii de către personalul magazinelor și sunt prevăzute cu sisteme aparte pentru ușurința umplerii recipientelor MIWA CUP cu produsele pe care le doresc cumpărătorii. MIWA CUP reprezintă o inovație. Este un recipient pentru alimente dotat cu o tehnologie care permite comunicare directă între containerul dozator și casele de marcat, astfel încât cantitatea cumpărată nu mai trebuie cântărită sau nu mai este nevoie să fie scanată vreo etichetă. Recipientul MIWA Cup se achiziționează și înregistrează, apoi este folosit pentru cumpărături repetate, până la sfârșitul vieții acestuia, când se returnează pentru reciclare.

O aplicație inteligentă, MIWA App, permite utilizatorului să comande online și să plătească produsele cumpărate. Aplicația conține și informații despre producător, termenul de valabilitate a produselor, ingrediente, alergeni etc.

Printr-un sistem avansat de monitorizare și raportare se controlează mișcarea materialelor și reutilizarea acestora, iar transportul și depozitarea devin mai eficiente.

 

Informații suplimentare și referințe

Fundația Ellen McArthur, exemple de bună practică în favoarea biodiversității: https://ellenmacarthurfoundation.org/circular-examples/refill-on-the-go-to-reduce-packaging-waste-miwahttps://www.miwa.eu/ 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro