22 februarie 2024 - Circular Start-Up Index


Circular Start-Up Index

Mii de inovatori și antreprenori din întreaga lume pun în practică economia circulară. Baza de date a fundației Ellen MacArthur cu informații despre startup-uri care aplică principiile circularității reprezintă o sursă inspirațională importantă. Deși nicio afacere nu este în întregime circulară, aceste start-upuri contribuie colectiv la tranziția către economia circulară.                                                                                                                                                                                                                         

Întreprinderile la început de drum cu tehnologii, modele de afaceri, produse și materiale inovatoare care au fost concepute pentru a avansa în tranziția către o economie circulară pot participa la procesul de evaluare și selecție pentru a fi înregistrate în baza de date “Circular Start-up Index” și pentru a fi promovate pe pagina de Internet a fundației. Pentru a fi selectate, startup-urile trebuie să abordeze cel puțin unul dintre principiile economiei circulare (minimizarea cantității de deșeuri și a gradului de poluare, extinderea ciclului de viața a produselor și materialelor, regenerarea ecosistemelor naturale) ca parte fundamentală a modelului lor de afaceri. Economia circulară înseamnă mult mai mult decât reciclare, așa că soluțiile trebuie să meargă dincolo de această activitate.

Fundația Ellen MacArthur a publicat studii și rapoarte privind sectoarele specifice (materiale plastice, textile și industria modei, sectorul agro-alimentar, construcții și peisagistică), inclusiv soluții pentru modul în care economia circulară s-ar putea aplica diferitelor fluxuri de materiale. În procesul de evaluare a afacerilor și includere în baza de date aceste sectoare sunt prioritare, dar nu limitative.

 Iată și un exemplu de afacere inclus în catalogul on-line al fundației.

&Repeat este o inițiativă privată suedeză de reutilizare a ambalajelor din industria HORECA si cea alimentară. Schema de depozitare și returnare a ambalajelor a fost dezvoltată printr-un parteneriat strategic cu reprezentații industriei, platforme de livrare și autorități publice și reunește toate părțile implicate în producția și întrebuințarea ambalajelor, până la consumatorii finali. Schema de reutilizare este activă din anul 2020 și deja a condus la un gradul de reutilizare și reciclare a ambalajelor, în același timp generând o serie unică de date aplicate pentru optimizarea fluxurilor de reciclare și crearea de noi platforme pentru reutilizarea ambalajelor.

Schema este un exemplu de bună practică pentru economia circulară:

  1. Acordă stimulente pentru ca părțile interesate să utilizeze platforma și să o promoveze: consumatori, HORECA, organizațiile implicate în managementul deșeurilor și reciclatorii de materiale;
  2. Ratele reale de reciclare a ambalajelor au crescut în mod obiectiv, datorită stimulentelor și armonizării fluxurilor de materiale;
  3. Generarea de date unice privind utilizarea și reutilizarea ambalajelor;
  4. Crearea de parteneriate strategice pentru reutilizarea ambalajelor și o mai bună reciclare a ambalajelor de produse alimentare;
  5. Finanțarea parțială a inițiativelor de inovare a sistemului de reciclare.

 În baza de date, figurează şi trei companii din România, respectiv: INKI.TECH, Klap Tech şi Toboro.

 Informații suplimentare și referințe

https://www.ellenmacarthurfoundation.org/resources/business/circular-startup-index

https://www.ellenmacarthurfoundation.org/circular-startup-index-our-criteria

www.andrepeat.io

Urmăriți-ne în fiecare joi pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună facem tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro