20 martie 2025 - Bioeconomia circulara – Proiectul POLYMEER


Bioeconomia este un subiect de mare interes astăzi, găsindu-se chiar în primele teme ale agendelor politice pentru utilizarea resurselor naturale regenerabile ca materie primă. Bioeconomia circulară reprezintă utilizarea a ceea ce altfel ar fi aruncat, utilizarea resurselor biologice uzate pentru a regenera ecosistemele și a reduce la minimum deșeurile.

În prezent, bioplastica reprezintă doar 1,5% din producția globală de plastic, cu o creștere proiectată ce este insuficientă pentru a satisface nevoile pieței.

Cerealele uzate ale berăriilor sunt un produs secundar al industriei berii. Acest produs este bogat în fibre și proteine, dar este folosit în principal ca hrană pentru animale, așadar un produs de valoare scăzută, sau este aruncat la gropile de gunoi. Deși are un mare potențial ca materie primă pentru bioplastice, aplicațiile actuale sunt limitate de proprietățile mecanice slabe și lipsa de scalabilitate.

Un proiect ce vine în sprijinul rezolvării acestor necesități este și proiectul POLYMEER. Este implementat de 14 parteneri din Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Danemarca, Țările de Jos, Portugalia și Croația pe parcursul a patru ani (până la 31 august 2028)  și este finanțat din programul Horizon Europe.

Proiectul are ca obiectiv să stabilească un lanț valoric durabil, bazat pe soluții bio, pentru produsele din bioplastic. Prin transformarea eficientă a cerealelor uzate de la producătorii de bere în materiale cu valoare adăugată ridicată, proiectul urmărește să diversifice gama de soluții inovatoare în ceea ce privește materialele capabile să înlocuiască plasticul tradițional.

POLYMEER își propune să dezvolte noi bio polimeri, copolimeri și amestecuri de polimeri. Proiectul va exploata procese verzi, cu deșeuri minime, extinzând alternativele inovatoare la plasticul tradițional. Materialele vor îndeplini un set specific de proprietăți pentru trei aplicații vizate: folii de mulci potrivite pentru uz agricol, textile pentru industria auto și folii de ambalare terțiare pentru scopuri industriale. Toate produsele vor fi proiectate pentru a fi reciclate și/sau biodegradate în medii specifice.

Aplicațiile inovatoare ale proiectului POLYMEER promit să revoluționeze industriile și să sprijine în același timp sustenabilitatea, acordând prioritate proceselor ecologice, minimizând impactul asupra mediului și asigurând reciclabilitatea intrinsecă sau biodegradabilitatea.

 

Informații suplimentare și referințe

Proiectul POLYMEER

https://polymeerproject.eu/

 

 

Urmăriți-ne în fiecare joi pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună facem tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro