2 martie 2023 - O colectie de exemple: economia circulara in sprijinul biodiversitatii (7)


Green Machine

Astăzi, mai puțin de 1% din materialele folosite în industria confecțiilor sunt reciclate în fiecare an. Aceasta înseamnă că mii de tone de textile ajung la gropile de gunoi.

Folosind un sistem pe bază de apă, presiune și substanțe chimice verzi, Mașina Verde, dezvoltată de Institutul de Cercetare pentru Textile și Îmbrăcăminte din Hong Kong (HKRITA) în parteneriat cu Fundația H&M, este prima tehnologie din lume care separă complet și reciclează amestecurile de bumbac și poliester în fibre noi, păstrând calitatea.

În cadrul parteneriatului creat, a fost găsită o metodă inovativă, viabilă din punct de vedere economic, de reciclare la scară largă a materialelor textile mixte. Green Machine produce fibre lungi de poliester de bună calitate, care pot fi folosite pentru a produce articole de îmbrăcăminte, precum și pulbere de celuloză, care poate fi folosită în industria confecțiilor și nu numai.

Mașina Verde transformă produsele textile, care altfel ar fi depozitate la groapa de gunoi  sau arse, în fibre noi, reducând impactul negativ asupra biodiversității cauzat de procesul de eliminare a deșeurilor și producția textilă din noi materiale virgine.

Avantaje – Green Machine

  • Este eficientă și rentabilă: rata de recuperare este de peste 97% pentru fibrele de poliester; procedeul se desfășoară în numai 2 ore.
  • Este modulară, ceea ce înseamnă că poate fi dimensionată pentru orice fabrică sau configurație.
  • Nu generează poluare secundară, deoarece este o buclă închisă în care apa, căldura și substanțele chimice verzi sunt folosite din nou și din nou.
  • Păstrează calitatea fibrelor. Nu se produce depolimerizarea fibrei de poliester în timpul separării hidrotermale și se menține rezistența fibrei. Așadar, fibrele sunt gata pentru re-filare.

Prima fază a proiectului a început în anul 2016 și a constat în realizarea soluției la scară de laborator. Între 2017 și 2020, s-a desfășurat a doua fază. În această perioadă, a fost dezvoltat un sistem la scară preindustrială pentru a evalua parametrii de scalare și a pregăti procesul pentru scara industrială. Prima Mașină Verde la scară industrială a avut o capacitate de procesare de 1,5 tone/zi și a fost pusă în funcțiune în Indonezia, în anul 2020. Sub marca de îmbrăcăminte Monki a fost lansată prima colecție din lume pe baza fibrelor produse de Green Machine. Optimizarea Green Machine continuă pentru o mai bună funcționare și utilizare. Primul acord de licență a fost încheiat cu un producător de denim, în anul 2021.

În ultimul timp, în India a fost inițiat, în cadrul parteneriatului între HKRITA și un producător japonez de fibre, un proiect pilot spinoff pentru cultura bumbacului, în cadrul căruia se utilizează pulberea de celuloză, un rezultat al Green Machine. Procesul de separare hidrotermică descompune selectiv bumbacul în pulbere de celuloză netoxică, permițând separarea fibrelor de poliester din amestecuri. Pulberea de celuloză poate fi transformată într-un polimer foarte absorbant (SAP) pentru utilizare agricolă. Amestecând pulberea în solul din jurul plantelor de bumbac, solul absoarbe apa mai ușor. Astfel, pe măsură ce planta se dezvoltă mai sănătos, calitatea fibrelor de bumbac se îmbunătățește. În unele cazuri, recolta a crescut cu 20%. Mai mult, nevoia de irigare este redusă sau eliminată complet, economisind apă, o altă resursă importantă a planetei.

 

Informații suplimentare și referințe

 https://ellenmacarthurfoundation.org/circular-examples/textile-to-textile-recycling-to-reduce-virgin-material-demand-the-green 

https://hmfoundation.com/project/recycling-the-green-machine/ 

https://hmfoundation.com/project/cellulose-powder-improving-cotton-quality/ 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro