2 iunie 2022 - OCARA – proiect inovativ pentru un cadru de analiza a rezilientei companiilor la impactul schimbarilor climatice


Pe măsură ce intensitatea inundațiilor și frecvența incendiilor și a valurilor de căldură cresc, iar precipitațiile și ciclurile de secetă devin tot mai neregulate, companiile conștientizează din ce în ce mai mult că trebuie să anticipeze aceste schimbări și să se asigure că sunt pregătite să absoarbă noile șocuri climatice.

Având în vedere lipsa standardelor de analiză a riscurilor fizice asociate schimbărilor climatice, firma de consultanță în domeniul energiei și a schimbărilor climatice Carbone 4 a lansat proiectul OCARA, ultima apariție în cadrul inițiativei, cea a metodei de analiză și a manualului de utilizare, fiind în aprilie a.c. Dezvoltat în parteneriat cu Agenția pentru Tranziție Ecologică (Ademe), HDI Global France, Bureau Veritas și Camera de Comerț și Industrie Grand Est, OCARA este primul standard pentru analiza rezilienței companiilor la derapajul climatic.

OCARA oferă o metodă și un instrument de diagnosticare a rezilienței la schimbările climatice, urmată de lansarea unui proces de adaptare. OCARA este structurat în trei pași cheie. Analiza rezilienței (pasul 1) evaluează nivelul de rezistență al companiei la climatul actual. Combinată cu pasul 2 (proiecții și scenarii de impact asupra climei), abordarea permite o diagnosticare a riscurilor fizice care este atât holistică, cât și sistemică. Pasul 3 (planul de reziliență) permite identificarea și planificarea proceselor de adaptare.

OCARA ajută la înțelegerea, identificarea și prioritizarea efectelor schimbărilor climatice pe baza unei viziuni holistice a impactului climatic asupra întregului lanț valoric al companiei. De asemenea, propune căi de acțiune pentru planul de adaptare și consolidare a rezilienței companiei în ansamblu. Metoda generează rezultate operaționale privind riscurile concrete ale schimbărilor climatice pentru companie: cele mai riscante procese, cele mai concrete impacturi, cele mai rezistente elemente ale businessului, cele mai critice pericole etc.

Metoda OCARA este destinată utilizării directe de către companii, fiind în permanență dezvoltată cu experiențe și cunoștințe noi. Metoda și instrumentul de analiză sunt disponibile pentru descărcare și utilizare gratuită.

Compania Carbone 4, înființată în anul 2007 și localizată în Franța, Paris, inovează constant pe subiecte legate de neutralitate, reziliență, finanțe sau contabilitate analitică a carbonului. Un alt proiect dezvoltat de Carbone 4, devenit o metodă internațională de referință folosită pentru a evalua amprenta de carbon a unei organizații, este Carbon Balance care va fi prezentat în 9 iunie a.c.

OCARA este acronimul titlului proiectului "Operational Climate Adaptation and Resilience Assessment".

 

Informații suplimentare și referințe

Compania Carbone 4: Carbone 4 - Precise and ambitious climate action

Proiectul OCARA: Carbone 4 - OCARA

Webinar de prezentare a metodei OCARA, în limba franceză: https://www.carbone4.com/webinaire-ocara-lancement

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

 

Pentru detalii privind activitățile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteți mesaj la: imm@adrbi.ro.

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro