2 februarie 2023 - O colectie de exemple: economia circulara in sprijinul biodiversitatii (3)


Ambalaje comestibile – o afacere de succes

Ooho este un ambalaj comestibil pentru băuturi și condimente, în același timp compostabil casnic sau industrial, realizat din alge marine. Oferă o alternativă la ambalajele flexibile de mici dimensiuni utilizate pentru alimente și băuturi, care au o valoare redusă de reciclare și care dăunează mediului și biodiversității. Potențialul mărcii Ooho este deja recunoscut de diverși jucători de pe piață. De exemplu, în urma unui test de succes realizat la Maratonul de la Londra din 2019, Notpla, firma producătoare a ambalat o băutură de hidratare pentru participanți în ambalajul său original Ooho. Compania colaborează cu alți furnizori importanți de condimente pentru extinderea acestei soluții inovative de ambalare ca alternativă pentru pliculețele de condimente din plastic, în toată Marea Britanie. Notpla explorează acum alte aplicații, cum ar fi cutii pentru mâncare pe bază de alge marine, folii termosigilabile și ambalaje pentru produse nealimentare.

Aproximativ 36.000 de articole pe bază de plastic au fost eliminate în timpul Maratonului de la Londra din 2019 și 46.000 de plicuri de sos au fost eliminate în timpul unui test de opt săptămâni în zece restaurante din Londra. Ambalajul Ooho poate înlocui cu succes aceste ambalaje, poate fi mâncat sau compostat și, dacă în cel mai rău caz, ajunge în mediul înconjurător, va dura mai puțin de șase săptămâni pentru a se biodegrada. În plus, spre deosebire de materialele plastice pe bază de combustibili fosili, materialul se bazează pe alge marine, o resursă regenerabilă care are potențialul de a regenera mediul înconjurător și de a capta carbon.

Conform directivei, deja în vigoare, privind materialele plastice de unică folosință prin care se previne introducerea pe piață a produselor pentru care există alternative sustenabile și la prețuri accesibile, soluția Notpla este una dintre puținele existente. Materialul Oooho nu este considerat plastic conform acestei directive, pentru că este un polimer natural și nu este modificat chimic. Nemodificat chimic înseamnă că structura trebuie să rămână neschimbată chiar dacă aceasta a trecut prin procese chimice.

 

Informații suplimentare și referințe

Fundația Ellen McArthur, exemple de bună practică în favoarea biodiversității: https://ellenmacarthurfoundation.org/circular-examples/edible-food-packaging-to-design-out-plastic-pollution-ooho-from-notpla

Produsele firmei Notpla: https://www.notpla.com/products/

Reglementări și analize: https://www2.deloitte.com/ro/ro/pages/tax/articles/legea-anti-plastic-mai-bine-pentru-mediu-mai-provocator-pentru-firme.html 

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activitățile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteți mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro