19 mai 2022 - Cazuri de succes in comunitatile EIT (8)


In viitor, planeta noastră nu va mai dispune de suficient sol pentru pășuni și câmpuri pentru culturi furajere. Creșterea animalelor ocupă aproape 80% din terenul agricol la nivel global, dar produce mai puțin de 20% din cantitatea de calorii degajate în procesul de hrănire  a lumii. Producția de carne se caracterizează prin risipă considerabilă de putere calorică. Pentru 1 kg de proteină animală sunt necesare 5 kg de proteină vegetală.

Creșterea animalelor are un efect negativ asupra mediului. Produce mai multe gaze cu efect de seră decât transportul. De asemenea, duce la poluarea apei (cu deșeuri de la creșterea animalelor) și la degradarea solului (deșertificare din cauza exploatării excesive a pășunilor și câmpurilor). Un alt fenomen negativ care vine odată cu creșterea animalelor este necesitatea utilizării continue a antibioticelor.

NapiFeryn, o firmă poloneză, a dezvoltat o tehnologie prin care se extrag proteine ​​din deșeurile rezultate in cadrul procesului de producție de ulei de rapiță, oferind o alternativă sustenabilă la proteinele de origine animală. Sistemul este capabil să extragă, să purifice și să izoleze proteinele din semințele oleaginoase pentru a fi utilizate în producția de alimente, iar proteina rezultată  este la fel de nutritivă ca soia, creând un produs care este mai durabil și mai accesibil pentru consumatori.

Dezvoltarea tehnologiei NapiFeryn Biotech este semnificativă, deoarece deschide o cale de a produce hrană pentru mai mulți oameni fără a accelera procesele dăunătoare mediului, cum ar fi schimbările climatice, defrișarea și deșertificarea solului. Această abordare este în concordanță cu una dintre prioritățile stabilite de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

Denumirea tehnologiei NapiFeryn BioTech este rezultată din combinația denumirilor a două proteine ​​care sunt obținute din semințe de rapiță: napin și cruciferină. Compania este situată în Łódź, la Bionanopark – un parc științific și tehnologic și deține un laborator dotat cu echipamente pentru testarea procesului de producție la scară de laborator. Tehnologia se află încă în faza de pre-comercializare, iar tinerii fondatori ai companiei estimează că proteina din semințe de rapiță va fi disponibilă pentru clienți în anul 2023.

NapiFeryn este unul dintre partenerii EIT Food RIS Fellowships, programul dedicat studenților de masterat, absolvenților și tinerilor antreprenori. Compania este implicată într-o serie de alte proiecte EIT Food. Acest proiect a primit finanțare în cadrul “Inițiativei de răspuns la criză a EIT”.

Informații suplimentare și referințe

https://eit.europa.eu/news-events/success-stories/napiferyn

https://www.globalagriculture.org/report-topics/meat-and-animal-feed.html

https://ourworldindata.org/agricultural-land-by-global-diets

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm.adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro