19 ianuarie 2023 - O colectie de exemple: economia circulara in sprijinul biodiversitatii (1)


EarthColors® by Archroma - produse secundare din industria alimentare ca alternativă pentru producerea de coloranți destinați industriei textile

 

EarthColors® este o metodă inovativă de a crea nuanțe calde inspirate din natură, brevetată de compania multinațională Archroma. Acești coloranți de înaltă performanță sunt sintetizați din deșeurile agricole necomestibile sau rezultate din industria plantelor medicinale, cum ar fi deșeurile din frunzele sau cojile de nucă, cojile de migdale, reziduurile de bumbac, portocale amare, sfeclă roșie sau de palmier. Datorită tehnologiilor inteligente utilizate, coloranții EarthColors® sunt pe deplin trasabili – de la deșeurile naturale până la magazin.

Tehnologia EarthColors® de la Archroma produce coloranți biosintetici, derivați ​​din deșeuri vegetale naturale, lăsând partea comestibilă disponibilă pentru consumul alimentar. Această alternativă la coloranții pe bază de ulei reprezintă un element valoros pentru asigurarea circularității în procesul de producție.

Archoma raportează că soluția EarthColors este capabilă să reducă consumul de apă cu până la 86%, emisiile de CO2 cu până la 50% și utilizarea substanțelor chimice cu până la 54%, în funcție de tehnica de vopsire. Astfel de rezultate pot atenua supraexploatarea resurselor naturale şi contribuie la atenuarea schimbărilor climatice și a poluării asociate cu procesele convenționale de vopsire pe bază de petrol.

Colorantii EarthColors® pot fi utilizați la vopsirea fibrelor pe bază de celuloză, cum ar fi bumbacul, vâscoza, inul, bambusul etc. În prezent, coloranții sunt comercializați exclusiv către companii deținătoare de branduri, cum ar fi Patagonia, Esprit sau Ternua.

Brevetul EarthColors a fost recompensat cu un certificat de sănătate a materialului Platinum Level Cradle2Cradle și este, de asemenea, în conformitate cu standardele din industrie precum Zero Discharge of Hazardous Chemical (ZDHC), bluesign® și Global Organic Textile Standard (GOTS).

Compania Archroma este dedicată principiilor economiei circulare și sustenabilității, iar Raportul de Sustenabilitate publicat deja pentru anul fiscal 2022 scoate în evidență trecerea de la abordarea liniară (a lua, a face, a arunca) la cea circulară (reducere, reutilizare, reciclare) în cadrul proceselor de fabricație, al fluxurilor de materiale și produselor. Raportarea angajamentelor și impactului întregii activități asupra circularității a fost făcută conform standardului GRI 306 „Deșeuri 2020” revizuit, iar acțiunile concrete, inclusiv măsurile de prevenire a generării de deșeuri și de gestionare a impactului material al deșeurilor generate includ:

  • reducerea utilizării de materii prime finite prin procurarea de produse secundare sau regenerabile, de exemplu, materiale reciclate sau materiale de ambalare recondiționate, cum ar fi containerele intermediare pentru vrac (IBC) sau prin înlocuirea substanțelor care au caracteristici periculoase cu substanțe nepericuloase, de exemplu, au fost înlocuite materii prime organice clorurate cu deșeuri agricole pentru a produsele EarthColors®;
  • implicarea sau crearea unei simbioze industriale, prin care deșeurile sau produsele secundare din producție ale unei organizații, devin inputuri pentru o altă organizație; de exemplu, Archroma absoarbe amoniacul generat de procesele chimice în apă și îl reutilizează la producerea unui agent pentru controlul adezivității, solubil în apă;
  • angajarea sau crearea de scheme de preluare a produselor și procese de logistică inversă pentru a evita eliminarea ambalajelor; de exemplu, Archroma lucrează cu furnizori recunoscuți de materiale de ambalare și se angajează în rețeaua lor de reutilizare la nivel național;
  • recuperarea anumitor fluxuri de deșeuri prin pregătirea lor în vederea reutilizării și reciclării; de exemplu, Archroma cooperează cu parteneri industriali care pot consuma o anumită sare rezultată ca deșeu în propriile procese tehnologice, evitând astfel depozitarea deșeurilor periculoase.

Archroma este un furnizor global, diversificat, de produse chimice de specialitate destinate piețelor textilelor de marcă și de performanță, ambalajelor și hârtiei, precum și produselor pentru lăcuire, etanșeizare și adezivilor. Cu sediul central în Pratteln, Elveția, Archroma lucrează cu 2.800 de angajați în 31 de țări și cu 25 de site-uri de producție.

 

Informații suplimentare și referințe

Fundația Ellen McArthur, exemple de bună practică în favoarea biodiversității: https://ellenmacarthurfoundation.org/circular-examples/food-by-products-as-a-safe-alternative-dye-earthcolors-by-archroma 

Compania Archroma: https://www.archroma.com/ 

EarthColors®: https://www.archroma.com/innovations/earth-colors-by-archroma  

Raportul de sustenabilitate 2022 al Archroma: https://www.archroma.com/sustainability 

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro