19 aprilie 2022 - Cazuri de succes in comunitatile EIT (4)


Delicious Data este un start-up în domeniul tehnologiei alimentare din Munchen, Germania, dedicat sporirii sustenabilității în lungul lanțului valoric alimentar.

Ideea inovativă a aparținut unui student impresionat de cantitatea de mâncare și de alimente aruncată zilnic la cafeteria universității din Bremen.

Desigur, contextul este mult mai amplu, risipa de alimente fiind o provocare extraordinară în industria alimentară – aproximativ 1,7 milioane de tone de alimente pe an sunt irosite în Germania și principala cauză o reprezintă consumatorul.

Nu doar industria de catering este o mare sursă de deșeuri alimentare, ci și sectoarele de retail, distribuție și agricultură, chiar daca există numeroase inițiative remarcabile din partea companiilor, start-up-urilor și politicienilor care abordează această problemă. O altă provocare este trasabilitatea într-o lume din ce în ce mai globalizată, iar lanțul de aprovizionare este atât de interconectat, încât a devenit dificil să se cunoască proveniența alimentele pe care le consumăm.

Pentru abordarea risipei de alimente, Delicious Data a proiectat un sistem care să previzioneze vânzările prin aplicarea algoritmilor de învățare automată (machine-learning) și procesarea datelor istorice privind activitatea de alimentație a clientului.

Marile avantaje ale afacerii se referă, pe de o parte, la impactul pozitiv asupra mediului prin reducerea risipei alimentare, iar pe de alta parte, la accesibilitatea învățării automate care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani.Procesul de proiectare și de lansare a sistemului pe piață a fost complicat, în primul rând datorită faptului că planul de vânzare a preparatelor și alimentatelor nu se repetă identic niciodată în același moment al anului, ceea ce face dificilă identificarea algoritmilor de calcul. 

În ce consta acest sistem? Clienții (restaurante, firme de catering, brutării-patiserii și retaileri de alimente) pot descărca o interfață bazată pe cloud și își pot face planificarea în sistemul centralizat. Făcând un simplu clic pe un buton, se primește o recomandare privind planificarea alimentară optimă în raport cu bugetul alocat. Soluția aproape dublează precizia planificării activității: se economisesc costuri și resurse alimentare și se eficientizează fluxul de lucru, în același timp se alocă mai puțin timp planificării aprovizionării.

Sistemul „Delicious Data”, lansat în anul 2017, se adresează deocamdată industriei de catering din regiunea DACH – Germania, Austria și Elvetia, iar firma se găsește în creștere accelerată. A beneficiat de finanțări și sprijin european prin rețeaua de acceleratoare ale Institutului European pentru Inovare și  Tehnologie – secțiunea Food, de investiții de capital din partea Bayern Kapital, iar în anul 2020 a câștigat Premiul Federal „Too good for the bin” în domeniul digitalizării.

 

Informații suplimentare și referințe

https://en.delicious-data.com/

https://eit.europa.eu/news-events/success-stories/delicious-data

 

Urmăriți-ne pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro