18 mai 2023 - greenSME Hub – asistenta si finantari pentru tranzitia verde a firmelor
UE își propune să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Întrucât industria este un actor cheie în atingerea acestui obiectiv, tranziția către operațiuni mai sustenabile este o necesitate.
Fără conștientizarea impactului schimbărilor geopolitice și demografice, a reglementărilor privind reducerea emisiilor de carbon sau a efectelor cauzate de perturbările lanțurilor globale de aprovizionare, este dificil pentru orice întreprindere să facă un prim pas către sustenabilitate. Adoptarea lentă a tehnologiilor avansate, a soluțiilor de inovarea socială și de sustenabilitate a mediului prejudiciază competitivitatea afacerii într-o perioadă caracterizată prin volatilitate, incertitudine și complexitate.
Inițiativa greenSME Hub își propune să consolideze capacitatea IMM din industria producătoare de a adopta tehnologii avansate și soluții de inovare socială pentru tranziția către un model de afaceri mai sustenabil, prin intermediul unui spațiu digital care le permite să se conecteze, să colaboreze cu furnizori de servicii de sustenabilitate și tehnologie, să testeze noi abordări și, în final, să devină parte a unei tranziții mai ample către neutralitatea climatică și o economie circulară.
Proiectul propune un traseu inovator pentru a facilita IMM beneficiare introducerea de noi metode și tehnologii pentru operațiuni mai curate, pentru economisirea energiei și reducerea costurilor:
Înregistrarea ca membru în comunitatea greenSME este obligatorie pentru a participa la oportunitățile oferite de proiect. Înregistrările sunt deschise pentru două mari categorii de întreprinderi – IMM din industria producătoare și furnizorii de servicii de sustenabilitate și tehnologie.
Pentru IMM din industrie, etapele principale ale traseului sunt de auto-evaluare a performanțelor în materie de sustenabilitate și agreare a unui plan de acțiune cu experții proiectului, ulterior de asociere cu un furnizor acreditat pentru IMM ecologice, în vederea implementării planului de acțiune. Se apreciază ca vor beneficia de acest sprijin minim 150 de întreprinderi producătoare. De asemenea, IMM interesate și care au parcurs aceste etape, sunt eligibile să aplice la apelurile deschise ale proiectului. Circa 70 de IMM vor fi beneficiare ale sprijinului financiar.
greenSME va lansa două apeluri de propuneri de proiecte în 2023 și 2024 pentru a oferi sprijin financiar IMM producătoare în adoptarea de tehnologii avansate și soluții inovative sociale propuse de furnizorii de servicii de sustenabilitate și tehnologie. Sprijinul va avea o valoare orientativă de 40.000 euro.
Primul apel se va lansa în luna iulie și se va desfășura până în august 2023. Firmele selectate în acest prim apel își vor derula proiectele pilot timp de șase luni, din decembrie 2023 până în mai 2024.
Criteriile pe care trebuie să le respecte IMM interesate să aplice:
- desfășoară activități și servicii industriale legate de industrie, informare și logistică;
- c[fra de afaceri de până la 50 de milioane de euro și/sau totalul bilanțului de până la 43 de milioane de euro;
- 10 până la 250 de angajați.;
- situat în UE;
- înregistrat cu cod CAEN din secțiunea C;
- asociat cu un furnizor acreditat greenSME.
GreenSME Hub este un proiect european finanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului Horizon Europe.
Informații suplimentare și referințe
Proiectul și spatiul digital greenSME Hub: https://greensmehub.eu/
Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.
Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.
Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.
Pentru detalii privind activitățile noastre și serviciile oferite, vă rugăm să trimiteți mesaj la: imm@adrbi.ro.
ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti