18 august 2022 - Evaluarea gradului de sustenabilitate al unei intreprinderi (7)


Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabilă (World Business Council for Sustainable Development – WBCSD) este cea mai importantă comunitate globală care lucrează colectiv pentru a accelera tranziția către o lume sustenabilă, prin intermediu afacerilor sustenabile. Consiliul este format din peste 200 dintre cele mai importante companii sustenabile din lume, reprezentate la nivel de președinți, iar rețeaua de aproape 70 de consilii naționale de afaceri oferă o acoperire globală. Din 1995, WBCSD se găsește într-o poziție unică pentru a lucra cu companiile membre de pe întregile lanțuri valorice pentru a oferi soluții pentru cele mai provocatoare probleme de sustenabilitate.

Între numeroasele proiecte ale WBCSD, proiectul Lanțul Valoric Sustenabil al Materialelor Plastice & Ambalajelor (Sustainable Plastics & Packaging Value Chain) sprijină companiile interesate să facă tranziția către utilizarea de materiale plastice și ambalaje sustenabile și circulare. Poluarea cu plastic și nivelul înalt de conștientizare a consumatorilor în materie de mediu determină companiile să adopte noi strategii pentru a-și fabrica produsele în siguranță. Cu toate acestea, rămâne o provocare modul în care firmele pot demonstra nivelul de durabilitate și circularitate al ambalajelor, iar metodologiile existente sunt restrictive. Pentru a depăși limitele actuale și a crea un cadru atotcuprinzător de evaluare, companiile de pe întreg lanțul valoric s-au reunit și au dezvoltat un ghid de evaluare de mediu a sustenabilității ambalajelor.

Astfel, WBCSD a lansat în aprilie a.c. cadrul de evaluare a sustenabilității ambalajelor, denumit SPHERE. Dezvoltat în colaborare cu 12 companii, inclusiv mai mulți membri ai WBCSD, din lungul lanțului valoric al ambalajelor, noul cadru ajută firmele să aleagă cea mai sustenabilă opțiune pentru nevoile lor specifice de ambalare și sistem de livrare, oferind o imagine de ansamblu asupra tuturor impacturilor asupra mediului și a legăturilor dintre ele. Cadrul SPHERE sprijină companiile în reducerea amprentei lor ecologice și le fundamentează strategia de durabilitate a ambalajelor pe termen lung. Cadrul se bazează pe șase principii: eficiența ambalajului, circularitatea, impactul asupra schimbărilor climatice și pierderea biodiversității, absența substanțelor nocive și gestionarea deșeurilor.

Natura dinamică a SPHERE permite actualizarea lui în mod regulat pentru a încorpora noi obiective pe măsură ce știința și pilonii sociali și economici ai sustenabilității evoluează. Pentru a crește accesibilitatea SPHERE și pentru a sprijini un pas colectiv înainte în acțiunea de mediu pentru toți actorii implicați în luarea deciziilor privind ambalajele, WBCSD poate colabora cu furnizorii de instrumente de evaluare a sustenabilității pentru a integra cele șase principii ale durabilității ambalajelor în instrumentele existente.

În termeni practici, SPHERE poate fi utilizat în două moduri:

  • pentru evaluarea portofoliului și identificarea posibilelor probleme din perspectiva companiei, pentru o întreagă gamă de ambalaje;
  • pentru abordarea ecologică a proiectării ambalajelor și evaluarea diferitelor opțiuni de ambalare pentru un anumit produs.

SPHERE oferă sisteme de măsurare relevante pentru evaluare și recomandări pentru metodologii și baze de date de utilizat pentru fiecare dintre cele șase principii ale durabilității ambalajelor (eficiența ambalajului, circularitatea, impactul asupra schimbărilor climatice și pierderea biodiversității, absența substanțelor nocive și gestionarea incorectă a deșeurilor).

Toate companiile care produc sau folosesc ambalaje pot folosi SPHERE care este aplicabil pentru evaluarea ambalajelor primare, secundare și terțiare pentru produse alimentare și nealimentare, pentru întregul ciclu de viață al acestora. În prezent acoperă pilonul de mediu al durabilității. 

Grupurile țintă principale sunt echipele de proiectare a ambalajelor și managerii de portofoliu de produse. SPHERE poate fi, de asemenea, utilizat pentru a fundamenta strategiile de sustenabilitate, achiziții și marketing.

SPHERE poate fi utilizat în mod gratuit, este deschis oricărei companii din întreaga lume și este disponibil pe site-ul web WBCSD. SPHERE va fi integrat în curând în mai multe instrumente existente de evaluare a ambalajelor, ceea ce îi va spori accesibilitatea.

 

Informații suplimentare și referințe

https://www.wbcsd.org/Programs/Circular-Economy/Sustainable-Plastics-and-Packaging-Value-Chains/Circular-Sustainability-Assessment-for-Packaging/Resources/SPHERE-the-packaging-sustainability-framework

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru informații suplimentare ne puteți contact la adresa imm@adrbi.ro

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro