17 februarie 2022 - Triunghiul european al cunoasterii in domeniul sanatatii


Începând cu anul 2015 au fost înființate „comunitățile de cunoaștere și inovare” (KICs) ale Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) pentru nouă arii tematice prioritare de dezvoltare a Uniunii Europene. Așa-numitul „triunghi al cunoașterii” este principiul conform căruia, atunci când experții din afaceri, cercetare și educație lucrează împreună, se creează un mediu optim pentru inovare.

În domeniul sănătății, EIT Health operează transfrontalier cu peste 150 de organizații partenere și mii de start-up-uri și antreprenori.

Este o organizație non-profit și este finanțată de Uniunea Europeană, parteneri și alți contributori. EIT Health desfășoară, de asemenea, unele activități comerciale pentru a sprijini sustenabilitatea pe termen lung a organizației, de exemplu prin perceperea de tarife pentru unele dintre serviciile sale. Orice venit obținut de EIT Health ca urmare a activității comerciale este reinvestit pentru continuitate și dezvoltare. Fondurile sunt direcționate către dezvoltarea de produse și servicii inovatoare, sprijinirea start-up-urilor și a antreprenoriatului, precum și pentru educarea cetățenilor în domeniul sănătății.

EIT Health se concentrează pentru a găsi soluții la unele dintre cele mai urgente provocări în domeniul sănătății cu care se confruntă societatea europeană, urmărind consolidarea sistemelor de sănătate, militând pentru o mai bună sănătate a cetățenilor și contribuind la o economie durabilă în domeniul sănătății în Europa. Obiectivele EIT Health sunt:

  • extinderea căilor de îngrijire înainte de debutul bolii și optimizarea îngrijirii pe termen lung a bolnavilor cu afecțiuni cronice pentru a trăi cât mai bine posibil;
  • accelerarea modernizării sistemelor de sănătate din Europa în vederea depășirii problemei fragmentării în furnizarea de asistență medicală și creării unui sistem de asistență medicală durabil care poate sprijini o societate din ce în ce mai îmbătrânită;
  • folosirea eficientă a datelor din domeniul sănătății pentru diagnosticarea precoce, îmbunătățirea tratamentului și promovarea informațiilor pentru o viață mai sănătoasă;
  • abordarea prioritară a soluțiilor inovatoare care sprijină furnizarea de asistență medicală la domiciliu și în afara spitalului; îmbunătățirea integrării asistenței medicale și sociale pentru a se asigura că cetățenii europeni primesc un tratament optim, eliberând în același timp presiunea asupra serviciilor spitalicești;
  • îmbunătățirea sănătătii la locul de muncă printr-o educație mai bună și o mai amplă conștientizare a alegerilor pentru sănătate;
  • schimbarea comportamentelor în ceea ce privește stilul de viață prin crearea de instrumente și stimulente pentru pacienți, ce contribuie la protejarea sănătății acestora, prevenind îmbătrânirea timpurie și reducând bolile și dizabilitățile.

Reprezentarea paneuropeană a EIT Health este asigurată prin sediul central din München și șase hub-uri  regionale pentru inovare.

EIT Health și-a extins prezența în 13 țări din Europa Centrală, de Est și de Sud cu un program regional de inovare EIT Health RIS. În România, EIT Health este reprezentat de către FreshBlood HealthTech, un ONG cu sediul la Cluj care sprijină inovarea în domeniul sănătății.

La nivel european, EIT Health a sprijinit lansarea a peste 55 de produse și servicii inovative, inclusiv soluții de diagnosticare a cancerului de prostată, gestionarea diabetului și combaterea rezistenței antimicrobiene. În cadrul programelor CAMPUS, au fost educați și formați mii de profesioniști și absolvenți și au fost deschise 19 cursuri online pentru cetățeni. Programul CAMPUS CARE este un program on-line pentru asistenți de îngrijire ce au sprijinit deja 3.500 de familii.

Creșterea noilor afaceri este realizată prin intermediul programului ACCELERATOR. De la lansarea sa în 2016, EIT Health a susținut peste 740 de start-up-uri în toată Europa. Peste 205 milioane EUR au fost investiți în întreprinderi în stadiul incipient de dezvoltare.

EIT Health Think Tank adună experți și lideri în domeniu pentru a găsi oportunitățile de schimbare radicală prin inovare a modului în care sunt furnizate serviciile medicale.

Anul 2022 întâmpină profesioniștii, inovatorii, antreprenorii din domeniul sănătății cu peste 30 de programe și evenimente de educare și formare, finanțare, networking, colaborare și alte oportunități. Aceste programe sunt dedicate celor ce doresc să se implice și să facă pasul schimbării spre un sistem de sănătate european îmbunătățit.

 

Informații suplimentare și referințe

https://eit.europa.eu/our-communities/eit-health

https://eithealth.eu/get-involved/events-and-opportunities/

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

 

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro