16 februarie 2023 - O colectie de exemple: economia circulara in sprijinul biodiversitatii (5)


O tehnologie inovativă pentru vopsirea materialelor textile

Tehnologia DyeCoo este o tehnologie pentru vopsirea materialelor textile patentată și extinsă la scară industrială, bazată pe CO₂ în loc de apă. Tehnologia, care este și eficientă energetic, folosește dioxid de carbon recuperat drept mediu pentru vopsire într-un proces în buclă închisă. Când este presurizat, CO₂ are o putere de solvent foarte mare, permițând colorantului să se dizolve ușor. Datorită permeabilității ridicate, coloranții intră ușor și profund în fibre și crează culori intense și rezistente.

Vopsirea cu CO₂ nu necesită adăugarea de substanțe chimice de proces pentru a dizolva coloranții. Tehnologia folosește coloranți 100% puri și, cu o absorbție de peste 98%, nu se irosește aproape nimic.

Așadar, fără substanțe chimice de proces și fără apă, nu se elimină apă uzată și, prin urmare, nu este necesară tratarea acesteia. Dioxidul de carbon pe care îl folosește DyeCoo este recuperat din procesele industriale existente, reciclând 95% din acesta.

Vopsirea fără apă echivalează cu independența completă de disponibilitatea apei curate. Acest lucru deschide noi oportunități pentru industria textilă, permițând producției să aibă loc mai aproape de piață, să se scurteze timpii de livrare și să se producă deconectarea de la cea mai valoroasă resursă a Pământului, apa.

Un echipament de vopsire DyeCoo poate procesa 800 de tone de poliester pe an, economisind efectiv 32 de milioane de litri de apă, evitând utilizarea a 160 de tone de substanțe chimice și eliminând complet eliberarea apelor uzate în mediul natural.

În timp ce investiția de capital în echipament este mai mare decât pentru vopsirea convențională, compania raportează că se pot reduce costurile de operare datorită ciclurilor scurte de prelucrare, utilizării eficiente a coloranților și evitării epurării apelor uzate. De asemenea, tehnologia poate reduce riscurile pentru sănătate și crește gradul de siguranță prin minimizarea expunerii lucrătorilor la substanțe chimice toxice.

 

Informații suplimentare și referințe

https://ellenmacarthurfoundation.org/circular-examples/a-dyeing-technology-that-eliminates-wastewater-release-dyecoo

https://dyecoo.com/ 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

 

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro