15 mai 2025 - Gazele cu efect de sera in Uniunea Europeana au continuat sa scada


Informații despre gazele cu efect de seră inventariate în Uniunea Europeană anual în perioada 1990-2023 sunt prezentate în documentul “Annual European Union greenhouse gas inventory 1990-2023 and inventory document 2025” publicat de Agenția Europeană pentru Mediu și transmis Convenției Cadru a Națiunilor Unite în ceea ce privește schimbările climatice.

În document se  relevă faptul că reducerea totală netă a gazelor cu efect de seră (inclusiv LULUCF și excluzând aviația internațională și transportul maritim) în această perioadă a fost de 37%, o scădere de 1 728 milioane de tone echivalent dioxid de carbon (Mt CO2e).

Cifrele confirmă încă o dată că a existat o decuplare progresivă între produsul intern brut (PIB) și emisii, PIB-ul crescând cu 70%, iar emisiile de gaze cu efect de seră scăzând cu 37% între 1990 și 2023, până la nivelul de 2.908 Mt CO2e.

Cea mai mare parte a reducerilor s-a produs în sectorul energetic, într-un context de scădere a consumului total de energie în UE în 2023. Numai pentru sectorul energetic, emisiile au scăzut cu 22% – cea mai mare scădere în UE din ultimii 33 de ani. Acest lucru s-a datorat atât unei reduceri puternice a consumului de cărbune și gaze naturale pentru generarea de energie electrică și termică, cât și a unei creșteri semnificative a consumului de energie regenerabilă.

Potrivit datelor Eurostat, utilizarea energiei din surse regenerabile a crescut semnificativ în 2023, în principal datorită folosirii surselor hidroenergetice, eoliane și energiei solare. Între 1990 și 2023, reducerile de emisii au fost cele mai mari pentru producția publică de electricitate și căldură, industriile prelucrătoare și construcții, arderea rezidențială, producerea de fier și oțel.

Tendința în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră pe parcursul perioadei de 33 de ani a fost determinată de o varietate de factori, inclusiv de ponderea tot mai mare în utilizarea surselor regenerabile, utilizarea de combustibili fosili cu un consum mai mic de carbon și îmbunătățirea eficienței energetice, precum și de schimbările structurale ale economiei. Aceste schimbări de lungă durată au dus la o intensitate energetică mai scăzută a economiei și la o intensitate mai scăzută a emisiilor de carbon rezultate prin producerea și consumul de energie în 2023, comparativ cu 1990.

Cererea de energie pentru încălzirea gospodăriilor a fost, de asemenea, mai scăzută, deoarece, pe lângă standarde mai bune de izolare a clădirilor, Europa a cunoscut, în medie, ierni mai blânde din 1990, ceea ce a contribuit și la reducerea emisiilor.

Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în majoritatea sectoarelor între 1990 și 2023, cu excepția transporturilor, a domeniului refrigerării și cel al aerului condiționat, unde emisiile au crescut din cauza cererii mai puternice, depășind eficiența și îmbunătățirile tehnologice.

În sectorul forestier și funciar, eliminările nete au scăzut, iar tendința negativă s-a accelerat în ultimii ani. Principalele motive pentru scăderea eliminărilor nete includ îmbătrânirea pădurilor, creșterea recoltării și impactul negativ al schimbărilor climatice.

Informații suplimentare:

Informații despre inițiativă, ghidul aplicantului și procesul de selecție

https://www.eea.europa.eu/en/analysis/publications/annual-european-union-greenhouse-gas-inventory-2025

 

Urmăriți-ne în fiecare joi pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună facem tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro