14 octombrie 2021 - Solutii sustenabile pentru eliminarea deseurilor alimentare (2)


Chiar și în cazul în care surplusul de alimente comestibile este prevenit sau redistribuit, continuă să fie produse subproduse alimentare necomestibile și deșeuri umane.

Subprodusele (produsele secundare) sunt materiale derivate ce rezultă in procesul de producție sau consum. Iată câteva exemple din domeniul alimentar: uleiul de portocale sau lămâi rămas în urma preparării sucului din citrice, cojile de ouă, zațul de la cafea sau cojile de legume.

Transformarea  produselor alimentare secundare (food by-products)  în produse noi

Excesul de alimente comestibile și subprodusele generate în timpul producției, procesării și consumului de alimente care nu pot fi considerate în mod obișnuit comestibile pot fi utilizate ca ingrediente pentru produse alimentare noi. Utilizarea acestora poate crea noi fluxuri de venituri și poate contribui la abordarea provocărilor legate de nutriție și foamete, protejând ecosistemele naturale prin reducerea presiunii de a le transforma în terenuri agricole. De exemplu, Pulp Pantry folosește pulpa rămasă din legumele presate la rece în procesul de fabricare a sucurilor. Denumită în mod corespunzător Pulp Chips, linia mărcii de chipsuri vegetale folosește ingrediente reciclate și bogate în fibre, contribuind la combaterea risipei de alimente și furnizarea unor produse mai nutritive.

Materialele organice valoroase din subprodusele alimentare și deșeurile umane pot fi returnate în siguranță pe terenurile agricole sub formă de compost și digestat. Astfel sunt sprijinite regenerarea materiei organice a solului, îmbunătățirea sănătății acestuia, creșterea infiltrării și reținerii apei, prevenirea eroziunii și sechestrarea carbonului.

De asemenea, deșeurile organice care provin din fluxurile urbane pot fi utilizate pentru a produce îngrășăminte sau hrană pentru animale.

Valoarea materialelor organice poate fi captată prin transformarea acestora în biomateriale noi pentru a fi utilizate și în alte domenii, in afara celui alimentar, ca de exemplu în domeniul construcțiilor, în industria confecțiilor sau cea farmaceutică. Produsele noi pot fi proiectate astfel încât materialele din care sunt fabricate să poată rămâne în uz și, după caz, să regenereze sistemele naturale. De exemplu, Ecovative transformă reziduurile agricole în noi materiale cu o gamă largă de proprietăți, care pot fi utilizate pentru diferite scopuri. Utilizând un proces brevetat, compania a creat o nouă clasă de biomaterial regenerabil provenit din miceliu fungic și materiale agricole nealimentare cu valoare redusă. După ce a fost lăsat să crească într-un loc întunecat aproximativ cinci zile, timp în care rețeaua fungică leagă amestecul, materialul organic rezultat, care este compostabil, ușor și robust, poate fi utilizat în diverse domenii, inclusiv pentru produse în domeniul alimentar, diverse materiale pentru construcții, panouri de izolare termică și ambalaje protectoare.

Referințe și informații suplimentare:

https://ellenmacarthurfoundation.org

https://pulppantry.com/

https://www.upcycledfood.org/

https://lystek.com/

https://ecovativedesign.com/

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistenţă şi Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro