14 noiembrie 2024 - REVES: Reteaua europeana de orase si regiuni pentru economia sociala


Fondată în 1996, REVES este rețeaua europeană care promovează parteneriate între orașe/regiuni și economia socială și solidară. Împreună cu membrii săi, urmărește obiectivele stabilite în Carta REVES, pentru a stimula și însoți tranziția către o societate mai echitabilă, mai incluzivă, participativă și responsabilă în toată Europa.

REVES a fost creat deoarece autoritățile locale și economia socială din diverse state membre ale UE și țări vecine împărtășesc convingerea că parteneriatul oferă o valoare adăugată mai mare decât parteneriatele public-private tradiționale.

Economia socială urmărește scopuri similare cu cele ale autorităților locale, bazându-se pe activități economice ce promovează incluziunea socială, anti-discriminarea și dezvoltarea locală durabilă. Participarea activă a angajaților și a beneficiarilor în procesele decizionale este un element esențial în funcționarea și creșterea economiei sociale.

Proiectarea și livrarea produselor și serviciilor, precum și procesele interne de management, implică diverse părți interesate.

De asemenea, întreprinderile și organizațiile de economie socială sunt profund integrate la nivel local, având o cunoaștere vastă a nevoilor beneficiarilor și a contextului local. Adesea, acestea sunt în contact direct cu acele părți ale comunității care sunt marginalizate sau care au acces limitat la viața socială, politică sau economică.

Este la nivelul comunității locale, aproape de cetățeni, unde se regăsește un potențial neexploatat pentru o tranziție către societăți mai echitabile, mai responsabile, mai reziliente și durabile. Pentru a valorifica acest potențial, trebuie redefinite rolurile fiecărui membru al comunității – fie că este vorba de companii, reprezentanți aleși, administratori publici, asociații sau cetățeni.

Astfel, noi forme de participare și dialog între membrii societății, deciziile comune și implementarea lor devin esențiale. Autoritățile locale și structurile economiei sociale, ca promotori ai democrației și ai dezvoltării durabile, sunt bine poziționate pentru a reevalua și remodela responsabilitățile, inițiativele și serviciile locale.

Împreună, aceștia pot elabora politici și strategii pentru dezvoltarea durabilă care depășesc atribuțiile guvernelor locale, regionale și naționale, contribuind astfel semnificativ la solidaritatea și coeziunea între orașele și regiunile din Europa și de pe glob.

Carta rețelei indica faptul ca membrii REVES se angajează:

  • Sa stabilească un parteneriat stabil, sa colaboreze pe termen lung și sa se coordoneze pentru o  planificare comună a politicilor de dezvoltare locală între autoritățile locale și economia socială;
  • Să creeze și să dezvolte o nouă cultură a antreprenoriatului social, să pună în discuție modelele economice predominante și să propună abordări socio-economice alternative;
  • Sa dezvolte economia sociala ca proces de responsabilitate socială globală bazata pe dezvoltare durabilă și democrație populară participativă;
  • Să aplice egalitatea de gen, să promoveze diversitatea prin incluziune, să lupte împotriva oricărui tip de discriminare, rasism și condiții precare;
  • Sa dezvolte modele inovatoare pentru a consolida parteneriatul și buna guvernare între autoritățile locale și economia socială;
  • Să identifice obiective și valori comune pentru parteneriat și sinergii cu alte rețele;
  • Sa colaboreze activ cu Comisia Europeană, Parlamentul European, CESE, Comitetul Regiunilor și statele membre pentru a promova valorile și activitățile REVES și pentru a crea cadre juridice și fiscale favorabile pentru dezvoltarea economiei sociale în Europa;
  • Să urmărească o dezvoltare și o diseminare echilibrată a valorilor economiei sociale în întreaga Europă și în tarile sale vecine;
  • Sa promoveze schimbul de experiențe bune între membri și angajamentul față de excelență;
  • Să participe activ și să contribuie la viața/activitățile rețelei.

Membrii REVES sunt autorități locale și regionale și organizații de economie socială care conlucrează pentru a dezvolta parteneriate stabile, conform Cartei REVES.

Activitățile rețelei cu cel mai mare impact sunt proiectele finanțate prin fonduri europene. Proiectele sunt un instrument util pentru membrii REVES pentru a lucra în comun asupra problemelor și provocărilor din domeniul incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă, accesul la finanțare, integrarea persoanelor dezavantajate în societate și pe piața muncii și, în general, dezvoltării locale durabile. Obiectivul este de a găsi soluții care pot fi aplicate în diferite orașe și regiuni europene și, prin urmare, să contribuie la stimularea coeziunii și solidarității pe și între teritorii. Cel mai adesea, aceste soluții se bazează pe parteneriatul dintre economia socială, autoritățile locale și alți actori locali.

Informații suplimentare și referințe

Reteaua REVES: https://www.revesnetwork.eu/

 

Urmăriți-ne în fiecare joi pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună facem tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro