11 iulie 2024 - Dezvoltarea durabila in cadrul acordurilor comerciale ale Uniunii Europene


Acordurile comerciale reprezintă un motor important pentru creșterea durabilă atât în ​​Uniunea Europeană, cât și în țările partenere. Acordurile comerciale moderne ale UE conțin norme privind comerțul și dezvoltarea durabilă.

În conformitate cu aceste reguli, UE și partenerii săi comerciali trebuie:

  • să implementeze în mod efectiv convențiile internaționale de muncă și acordurile de mediu, inclusiv respectarea principiilor fundamentale ale Organizației Internaționale a Muncii și Acordul de la Paris privind schimbările climatice;
  • să protejeze spațiul de reglementare;
  • să nu se abată de la legislația de mediu sau a muncii pentru a încuraja comerțul sau investițiile în “cursa spre abis/ race to the bottom”;
  • să promoveze și deruleze comerțul sustenabil în ceea ce privește resursele naturale;
  • să combată comerțul ilegal cu specii de faună și floră amenințate și pe cale de dispariție;
  • să încurajeze comerțul care sprijină combaterea schimbărilor climatice;
  • să coopereze pentru trecerea la o economie circulară și eficientă din punct de vedere al resurselor și la asigurarea lanțurilor de aprovizionare durabile;
  • să promoveze practici precum responsabilitatea socială corporativă.

De asemenea, Uniunea Europeană integrează dezvoltarea durabilă în acordurile sale comerciale pentru:

  • prioritizarea liberalizării bunurilor și serviciilor;
  • liberalizarea comerțului cu materii prime și bunuri energetice pentru tranziția climatică;
  • promovarea achizițiilor publice durabile;
  • eliminarea barierelor din calea comerțului și a investițiilor în energie regenerabilă.

Acordurile comerciale ale UE în vigoare cu următoarele țări includ reguli privind comerțul și dezvoltarea durabilă (TSD): Canada, America Centrală, Columbia, Peru, Ecuador, Georgia, Japonia, Moldova, Singapore, Coreea de Sud, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Vietnam.

Pentru următoarele țări se așteaptă ratificarea regulilor TSD în cadrul acordurilor comericiale: Chile, China, Kenya, țările MERCOSUR (Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay, Venezuela) Mexic și Noua Zeelandă.

În negocierile comerciale în curs de desfășurare cu următoarele țări, UE a propus prevederi privind TSD: Australia, Africa de Est si Sud (ESA 5), India, Indonezia și Thailanda.

Cu alte țări, UE are acorduri comerciale cu angajamente pentru dezvoltarea durabilă adaptate domeniului de aplicare mai restrâns al acordurilor: Armenia, Angola, Kârgâzstan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Tadjikistan.

 

Cum funcționează în practică

UE se întâlnește în mod regulat cu partenerii săi pentru a discuta despre modul în care aceștia și UE pun în aplicare angajamentele TSD din acordurile comerciale.

Statele membre sunt informate în mod regulat prin intermediul Grupului de experți în comerț și dezvoltare durabilă. Grupul de experți este format din reprezentanți ai autorităților naționale relevante și ai Comisiei Europene.

În cazul în care statele membre sau reprezentanții societății civile a UE consideră că angajamentele TSD din acordurile comerciale sunt încălcate, aceștia pot depune o plângere la Punctul unic de intrare. Serviciile Comisiei vor examina reclamațiile și vor analiza cea mai adecvată cale de acțiune în acest sens. Vor rămâne în contact strâns cu reclamantul pe tot parcursul procesului. În 2022, Comisia a prezentat orientări de funcționare actualizate pentru Punctul unic de intrare, facilitând depunerea de reclamații ale societății civile cu privire la încălcarea angajamentelor de sustenabilitate, cu termene corespunzătoare. 

Grupurile de consiliere interne (DAG) din UE și din țările partenere reunesc organizații de mediu, de muncă și de afaceri pentru a discuta și a oferi consiliere cu privire la implementarea unor părți sau a întregului acord comercial. Secțiunea Relații Externe din cadrul Comitetului Economic și Social European acționează ca secretariat al DAG-urilor UE.

 

Informații suplimentare și referințe

https://policy.trade.ec.europa.eu/development-and-sustainability/sustainable-development/sustainable-development-eu-trade-agreements_en

https://circabc.europa.eu/ui/group/7fc51410-46a1-4871-8979-20cce8df0896/library/f00caa15-b3d3-4025-8823-c43ca069ffee/details?download=true

 

Urmăriți-ne în fiecare joi pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de Facebook al ADRBI sau pe e-mail.

Împreună facem tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

Pentru detalii privind activităţile noastre şi serviciile oferite, vă rugăm să trimiteţi mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro