11 februarie 2021 - Europa, stadiul in tranzitia catre o economie circulara


Trecerea de la o economie liniară la una circulară este un demers care va antrena deopotrivă mediul de afaceri și societatea civilă, consumatori și cetățeni, precum și organizațiile non-guvernamentale. Modelul de creștere regenerativă pe care și l-a propus Uniunea Europeană pentru următoarele decenii, în care să dea înapoi planetei mai mult decât ia de la aceasta, va fi implementat progresiv, prin măsuri care să asigure un cadru de cerere pentru produse și servicii sustenabile, astfel încât acestea să devină „norma” europeană.

Efectele circularității nu sunt deloc de neglijat: un studiu recent (The European House – Ambrosetti și ENEL Foundation, 2020, „Circular Europe”) semnalează căl, a nivel european, în 2018, acest tip de economie a reprezentat între 296 și 376 de miliarde de euro, echivalentul a 1-2% din PIB-ul actual, și că a generat între 2,4 și 2,5 milioane de locuri de muncă, în același timp aducând beneficii remarcabile mediului. În ce privește potențialul, documente europene indică estimarea realizată de Cambridge Econometrics, Trinomics și ICF în 2018 (în „Impacts of circular economy policies on the labour market”), respectiv majorarea PIB-ul UE cu 0,5 % până în 2030 şi crerea a aproximativ 700 000 de noi locuri de muncă. Mai mult, la nivelul individual al unei întreprinderi producătoare europene care cheltuie, în medie, aproximativ 40% pe materiale, modelele de gestionare circulară a materialelor le pot mări rentabilitatea, protejându-le, în același timp, de fluctuațiile prețurilor la resurse.

În acest context, noul Plan de Acțiune pentru Economia Circulară lansat în 2018, aflat în prezent în proces de aprobare și adoptare de către instituțiile europene, propune un set de 35 de acțiuni privind produsele sustenabile, iar lanțurile valorice ale produselor-cheie vor fi abordate cu prioritate. Se vor institui măsuri suplimentare pentru a reduce cantitatea de deșeuri și pentru a se asigura faptul că UE dispune de o piață internă funcțională pentru materiile prime secundare de înaltă calitate. În același timp, se va consolida capacitatea UE de a-și asuma responsabilitatea pentru propriile deșeuri.

Prima propunere de măsură din acest plan a fost adoptată de Comisie în noiembrie 2020 și se referă la modernizarea legislației privind bateriile: obiectivul este ca pe piața europeană să fie comercializate doar baterii sustenabile, tratate circular, sigure și cu performanțe înalte pe tot parcursul ciclului de viață, și care, după utilizare, să fie colectate și reciclate pentru a deveni o adevărată sursă valoroasă de materii primare.

Informații suplimentare:

Planul de Acțiune pentru Economia Circulară: https://ec.europa.eu/environment/circular-economy/index_en.htm

Propunerea de directivă privind bateriile și bateriile uzate: https://ec.europa.eu/environment/waste/batteries/

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM” și facebook a ADRBI sau pe e-mail.

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Pentru abonare la materialele elaborate în timpul campaniei şi informaţii suplimentare, rugăm trimiteţi un mesaj la adresa: cristina.roua@adrbi.ro

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro