11 august 2022 - Evaluarea gradului de sustenabilitate al unei intreprinderi (6)


Instrument de previziune pentru reziliență și dezvoltare durabilă

Strategia și planul de afaceri sunt sustenabile și reziliente în cadrul tendințelor actuale și al  schimbărilor perturbatoare? Aceasta este întrebarea care este adesea pusă de conducerea întreprinderilor. 

O metodă relativ simplă, dar eficientă de testare a pregătirii pentru viitor a unei organizații este efectuarea unui test într-un sistem simulator similar tunelului  vântului  proiectat corespunzător. Procesul va testa cât de bine pot funcționa strategia de afaceri și anumite produse sau servicii, atunci când sunt sub presiunea unor factori, tendințe perturbatoare și incertitudini. Sunt strategia, fluxurile de venituri și relațiile cu parteneri-cheie reziliente sau vor fi necesare transformări fundamentale pentru ca organizația să facă față provocărilor viitorului și să profite eficient de oportunitățile viitoare? Există mai multe variante ale metodei tunelului vântului, dar abordarea fundamentală este aceeași. Organizația, de obicei cu sprijinul consilierilor cu experiență în previziuni și strategii, își testează operațiunile de bază față de un set de scenarii și tendințe pentru viitor, în urma unui proces amănunțit și sistematic. Testarea va dezvălui punctele forte și punctele slabe ale organizației și va evidenția domeniile care necesită îmbunătățiri sau alte modificări. Testul tunelului vântului face, de obicei, parte dintr-un proces de revizuire a strategiei sau de reproiectare și este un punct de plecare pentru îmbunătățirea și planificarea acțiunilor strategice specifice care urmează să fie implementate de organizație.

Asigurarea viitorului afacerii

Organizația non-guvernamentală și non-profit PRAXI Network, care coordonează Catedra  UNESCO pentru Cercetarea Viitorului, a dezvoltat, pornind de la metoda tunelului vântului, un instrument de previziune menit, în mod special, să ajute companiile să se pregătească pentru evenimentele viitoare perturbatoare. Instrumentul este simplu și ușor de utilizat. Este însă recomandat ca întreprinderea să apeleze la sprijinul unor consilieri specializați.

Rețeaua PRAXI este cea mai importantă organizație de sprijinire a inovației și transferului de tehnologie din Grecia, reunind 30 de ani de experiență în asistența întreprinderilor mici și mijlocii și a organizațiilor de cercetare și inovare din întreaga țară. PRAXI Network este și coordonatorul Enterprise Europe Network – Hellas, cea mai mare rețea de sprijin integrat pentru afaceri din Grecia.

PRAXI Network a conceput, așadar, o versiune alternativă, simplificată, dar eficientă a metodei tunelului vântului, care se concentrează pe structura operațională actuală a unei companii sau organizații și evidențiază domeniile care trebuie reproiectate.

Instrumentul folosește un set preselectat de tendințe, factori de schimbare și incertitudini, rezultat din cercetările efectuate anterior. Inițial, compania selectează din set acele tendințe sau incertitudini pe care le consideră critice pentru funcționarea sa, analizează impactul acestora asupra mediului mai larg și, în final, evaluează impactul pozitiv sau negativ asupra structurii și funcționării companiei printr-un proces simplu structurat.

Scopul procesului de pregătire a viitorului este de a crea contextul potrivit pentru a evidenția problemele care sunt, de obicei, trecute cu vederea în favoarea provocărilor urgente și care sunt rareori abordate. De remarcat este faptul că procesul nu numai că evidențiază problemele, ci și oportunitățile care pot fi exploatate pentru a maximiza beneficiile pentru organizație.

 

Manualul de utilizare și instrumentul pot fi descărcate de la adresa https://www.futures.gr/2022/07/28/business-futureproofing-2/

 

Informații suplimentare și referințe

https://praxinetwork.gr/en/home/

https://www.futures.gr/2022/07/28/business-futureproofing-2/

 

Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.

 

Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.

Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.

 

Pentru detalii privind activitățile noastre și serviciile oferite, vă rugăm să trimiteți mesaj la: imm@adrbi.ro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro