1 iulie 2021 - Modele de afaceri mai sustenabile in sectorul constructiilor (4)
Companiile care operează în industria construcțiilor se confruntă cu provocări care evoluează rapid, mai ales în contextul crizei determinate de pandemia COVID-19 care a accentuat interesul și preocuparea întregii societăți față de problemele de mediu și cele sociale. Marile companii deja resimt atenția sporită care se acordă activităților și măsurilor în materie de sustenabilitate de mediu, socială sau de conducere în spiritul dezvoltării durabile.
Între aceste companii, cele dedicate etapei de organizare și procurare în vederea execuției de lucrări joacă un rol esențial în dezvoltarea de construcții cu o amprentă de carbon cât mai redusă pentru că, între altele, asigură materiale de construcții care utilizează resurse regenerabile sau care se obțin prin reciclarea deșeurilor din construcții și demolări.
Proiectele care propun clădiri la care materialul de construcții principal este lemnul și un proces tehnologic tradițional, în care piesele de lemn sunt puse în operă în mod individual, sunt criticate de foarte mulți ani pentru volumul mare de deșeuri din lemn și pentru preferința constructorilor de a utiliza lemn provenind de la arbori maturi din care, prin prelucrare, cea mai mare parte ajunge la rampele de deșeuri sau este arsă. Poluarea și distrugerea habitatelor naturale sălbatice sunt cele mai grave consecinţe ale acestor practici.
Soluția propusă de producătorii de materiale de construcții sustenabili este ca firmele de construcții să adopte o tehnică specifică aproape tuturor producătorilor de bunuri de consum, și anume acestea să identifice componente prefabricate ușor de asamblat, produse de companii specializate, pe care, ulterior, să le reunească în produsul finit - clădirea. Diferența faţă de bunurile de consum rezultă din faptul ca asamblarea lor nu se face într-o fabrică, ci pe șantier. Rezultatul este excepțional pentru mediu, pentru constructor și pentru beneficiar: metoda generează cu mult mai puține deșeuri din construcții decât abordarea tradițională, este aplicată de o echipă de constructori mult redusă ca număr și cu o calificare înaltă, iar, în câteva zile, se finalizează clădirea care, prin metode tradiționale, ar dura cel puțin câteva săptămâni. În general, aceste clădiri au o amprentă la sol mai redusă, ceea ce le face să fie mai eficiente energetic. Consecința cea mai importantă, însă, în materie de sustenabilitate este că o clădire realizată prin această metodă este ușor de restructurat, cu mari economii ale energie care ar fi necesare pentru transformarea unei clădiri convenționale.
Astfel, colaborarea responsabilă a proiectanților, producătorilor de materiale, constructorilor și proprietarilor poate să conducă la proiecte de o mai mare calitate, în același timp cu efecte pozitive substanțiale asupra planetei.
Campania B2Transition dezvoltă modul în care întreprinderile din domeniul construcțiilor pot adopta modele de afaceri mai sustenabile și, astfel, să devină mai competitive și pregătite să demonstreze angajaților, stakeholder-ilor și clienților că o activitate sustenabilă are sens în afaceri.
Referințe și informații suplimentare:
2020 Global Status Report for Buildings and Construction, Global Alliance for Buildings and Construction, Programul pentru Mediu al ONU, 2020, disponibil la adresa https://globalabc.org/sites/default/files/inline-files/2020%20Buildings%20GSR_FULL%20REPORT.pdf
Business Models for Green Buildings, raport al Programului pentru Eficiență Energetică în Clădiri, Agenția Franceză pentru Dezvoltare, 2020, disponibil la adresa https://www.construction21.org/articles/h/peeb-report-business-models-for-green-buildings.html
Capturingthevalue of sustainability: Identifying the links between sustainability and business value, raport al Consiliului pentru Constructii Sustenabile, Marea Britanie, 2018, disponibil la adresa https://www.ukgbc.org/ukgbc-work/capturing-value-sustainability-2/
Circular business models for the built environment, ARUP și BAM Nuttall Ltd., Marea Britanie, 2019, raport disponibil la adresa: https://www.arup.com/perspectives/publications/research/section/circular-business-models-for-the-built-environment
Alte surse: https://www.greenbuildermedia.com/blog/5-sustainable-building-manufacturers-1
Urmăriți-ne în fiecare joi, pe pagina de web a ADRBI secțiunea “B2Transition – tranziția către o afacere sustenabilă și digitală. Campanie de comunicare și sprijin pentru IMM”, pe contul de facebook al ADRBI sau pe e-mail.
Împreună cu dumneavoastră vom face și noi tranziția spre viitoarea Europă.
Pentru abonare la materialele elaborate în timpul campaniei şi informaţii suplimentare, rugăm trimiteţi un mesaj la adresa: cristina.roua@adrbi.ro.
Materialele de informare sunt realizate de către Biroul de Asistenţă şi Sprijin pentru IMM din cadrul ADRBI.
ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti