Strategia Franței privind materialele plastice în sectorul de livrarea a alimentelor


Într-un moment în care modelul de afacere al livrării la domiciliu este în creștere și se bazează aproape exclusiv pe produse de unică folosință care produc o cantitate din ce în ce mai mare de deșeuri, în special deșeuri din plastic, Brune Poirson a reunit principalele companii pentru a explica prevederile legii anti-deșeuri care va intra în vigoare și a solicitat fiecăreia să conceapă o strategie zero deșeuri (inclusiv acțiuni de reducere, reutilizare și reciclare).

Brune Poirson a spus: “Cu 200 de milioane de euro în alimentele livrate numai în 2018, dacă nu angajăm cu hotărâre acest sector în tranziția ecologică, atunci vom cădea foarte repede pradă deșeurilor de plastic rezultate, multe dintre acestea nefiind reciclabile. Există modele noi, cum ar fi caseta. Este momentul tranzitiei de la unică folosință la reutilizabil. Companiile au acum trei luni la dispoziție să lucreze la asta”.

O serie de măsuri care decurg din legea anti-deșeuri pentru o economie circulară vor determina aceste companii să se implice în tranziția ecologică și în lupta împotriva poluării cu materiale plastice, în special prin:

  • Adoptarea primului decret care stabilește ținte pentru reducerea, reutilizarea, reciclarea (3R) a ambalajelor din plastic de unică folosință pentru toate sectoarele, pentru perioada 2021-2025.
  • Interzicerea de la 1 ianuarie 2021 a cutiilor de polistiren expandat, a farfuriilor, tacâmurilor, cănilor și paielor din plastic de unică folosință.
  • Intrarea în vigoare în 2022 a standardizării ambalajelor alimentare reutilizabile pentru catering (pahare, farfurii, tacâmuri etc.).

De asemenea, de la 1 ianuarie 2023, este prevăzută interdicția ca magazinele de tip fast-food să folosească tacâmuri de unică folosință pentru mâncare și băuturi consumate în spațiul comercial.

Mai multe informații disponibile aici :

https://www.ecologique-solidaire.gouv.fr/brune-poirson-donne-3-mois-aux-acteurs-livraison-repas-domicile-quils-lui-transmettent-strategie

Versiunea în limba engleză a articolului:

https://www.interregeurope.eu/plasteco/news/news-article/9439/france-with-a-strategy-on-plastics-in-food-delivery/

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro