Sistemele de reutilizare reduc plasticul de unică folosință


Pentru a atinge obiectivele Acordului Verde European, trebuie să schimbăm comportamentul consumatorilor și să acordăm prioritate absolută prevenirii deșeurilor. Nu trebuie să credem că reciclarea poate rezolva problemele de gestionare a deșeurilor și deficitul de resurse.

Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, subliniază, de asemenea, că reciclarea nu este cel mai bun răspuns la poluarea și emisiile de CO2 provenite de la materiale plastice. Ambalajul reutilizabil este soluția cea mai ecologică și, prin urmare, va juca un rol important în Europa.

Aici veți găsi o imagine de ansamblu asupra activităților recente de reintroducere a sistemelor de reutilizare în Austria.

În prezent, ponderea de reutilizare a ambalajelor pentru băuturi (apă minerală, bere, sucuri, băuturi răcoritoare, sifon și lapte) în comerțul cu amănuntul din Austria este de aproximativ 18%.

Partidele de guvernare (Partidul Popular și Partidul Verde) au convenit în programul lor guvernamental 2020-2024 că vor fi create condiții-cadru juridice obligatorii, inclusiv obiective concrete pentru extinderea sistemelor de reutilizare, în special pentru ambalarea băuturilor. Prin cooperarea cu retailerii, restaurantele și producătorii, obiectivul este de a reduce numărul de recipiente de unică folosință.

În momentul actual, doar câteva sisteme de reutilizare sunt disponibile. Cele mai frecvente sunt sticla standard de 0,5 litri pentru sortimente de bere și sticla standard de 1,0 litri de sticlă pentru limonade, sucuri de fructe și apă minerală. Sistemele de reutilizare sunt promovate prin folosirea de sticle standardizate. Logistica este de asemenea mai ușoară, iar producătorii, îmbuteliatorii și comercianții cu amănuntul pot coopera mai eficient.

Categoria sticlelor de bere de 0,33 litri s-a dublat în ultimii 10 ani. Ponderea sa pe piața berii în Austria este în prezent de 10% (135 de milioane de sticle pe an). Cu toate acestea, majoritatea recipientelor de 0,33 litri sunt sticle de unică folosință. În prezent, se recomandă să se înlocuiască modul în care această proporție ridicată de sticle de unică folosință ar putea fi înlocuită cu sticle refolosibile de 0,33 litri.

Inovații în industria berii

Recent, prima sticlă din lume de 0,33 litri reutilizabilă din sticlă ușoară a fost prezentată într-o fabrică de bere austriacă. Noua sticlă cântărește doar 210 grame, cu 90 de grame mai puțin decât cea anterioară.

Inovații în sectorul apei minerale

Încă din 2014, liderul pieței austriece pentru apă minerală a dat un exemplu durabil prin reintroducerea recipientului de sticlă returnabil de 1 litru. Aceasta a fost urmată în 2019 de recipientul de sticlă returnabil de 0,5 litri, care a primit și eticheta ecologică austriacă.

Reintroducerea sticlei de lapte returnabilă

Cea mai mare fabrică de lapte din Austria oferă din nou lapte în sticla returnabilă de un litru începând cu luna martie 2020. Aceasta înseamnă că, pentru prima dată în aproximativ 20 de ani, laptele din recipientul de sticlă reutilizabil este acum disponibil în magazinele din întreaga Austrie. În viitor, o sticlă reutilizabilă va înlocui cel puțin 15 recipiente de sticlă nereturnabile. În supermarket se va percepe o garanție de 22 de cenți pe sticlă, pe care consumatorii o vor primi în momentul în care returnează sticlele. Pentru 2020, sunt planificate alte produse refolosibile.

Nouă inovație în sectorul limonadei

Un alt brand tradițional austriac a început recent să ofere limonade în recipiente de sticlă returnabile, prietenoase cu mediul, care sunt disponibile în magazinele alimentare din întreaga Austrie. Începând cu luna martie 2020, compania vinde limonadele exclusiv în recipiente de sticlă returnabile de 1 litru, în loc de 1,5 litri nereturnabile. PET-ul de 1,5 litri anterior nu mai este produs.

Sistemele de reutilizare a ambalajelor reprezintă un standard minim la întâlnirile ecologice și evenimentele ecologice din Austria

Partidele guvernamentale s-au angajat, de asemenea, în programul de guvernare să se asigure că evenimentele de stat îndeplinesc cerințele minime pentru „evenimente ecologice”.

Pentru evenimente care sunt organizate în conformitate cu eticheta ecologică austriacă, o importantă precondiție o reprezintă utilizarea paharelor, a ceștilor, a vaselor (farfurii, castroane) și a tacâmurile reutilizabile. Băuturile trebuie să fie achiziționate exclusiv în recipiente vrac și/sau reutilizabile, dacă se asigură disponibilitatea produsului.

Cafea în cești returnabile împotriva producerii gunoiului

Obiceiul de a bea mai multă cafea în mișcare ca o așa-numită cafea “to go’ este un obicei foarte frecvent de asemenea și în Austria. Proiectul „myCoffeeCup” a dezvoltat o alternativă convenabilă și rapidă la ceașca de unică folosință. Multe brutării, cafenele și restaurante s-au alăturat proiectului și oferă cafea în cești returnabile, folosind un sistem uniform. Consumatorii își pot returna ceștile nespălate. Fără spălare, fără uscare, fără muncă suplimentară.

Editat de Berthold Schleich - PLASTECO / Sursa: Dipl.Ing. Christian Pladerer, pulswerk GmbH, companie de consultanță a Institutului Austriac de Ecologie

Versiunea în limba engleză a articolului

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro