Initiative europene menite sa dezvolte mobilitatea urbana sustenabila – Grecia


Mobilitatea verde reprezintă o preocupare tot mai întâlnită în regiunile Uniunii Europene, în încercarea de a diminua emisiile de gaze cu efect de seră din domeniul transporturilor, în conformitate cu prevederile legislației europene din domeniul mediului și schimbărilor climatice. În acest sens, vă prezentăm experiența unui membru al parteneriatului proiectului e-MOPOLI – Regiunea Attica, ce a adoptat în luna Iulie a acestui an o nouă lege care promovează electro-mobilitatea în Grecia prin implementarea următoarelor politici publice:

  • Utilizarea gratuită a parcărilor publice de către vehiculele electrice și hybrid cu emisii de până la 50gr CO2/km, pentru întregul an 2021.
  • Impozitarea suplimentară a vehiculelelor vechi - provenite din import, ce au nivele ridicate de emisii.
  • Oferirea de facilități fiscale pentru promovarea electromobilității, de exemplu pentru companiile care produc vehicule electrice sau componente necesare acestora.
  • Reglementări privind amenajarea spațiilor publice ce au în vedere planificarea spațială pentru dezvoltarea stațiilor de încărcare accesibile tuturor cetățenilor.
  • Noi reguli de urbanism și cerințe pentru instalarea stațiilor de încărcare.
  • Oferirea de subvenții pentru achiziționarea sau închirierea pe termen lung a vehiculelor electrice: motociclete, biciclete și scutere.

Noua lege pentru adoptarea mobilității electrice își propune să rezolve problema infrastructurii slabe a stațiilor de încărcare. Astfel, în conformitate cu noul act legislativ, Grecia deja lucrează la o planificare pentru amplasarea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice. Toate municipalitățile centrelor metropolitane, cele din capitalele regiunilor grecești și orașele de dimensiuni mari și mijlocii ale zonei continentale și insulelor vor fi nevoite să creeze un plan pentru localizarea stațiilor de alimentare pentru mașinile electrice pe teritoriul lor. Până la 31 Martie 2021, unitățile administrativ-teritoriale aparținând oricăreia dintre categoriile menționate anterior sunt responsabile pentru planificarea instalării unui număr de puncte de încărcare normale sau de mare putere, minim una la 1000 de locuitori și amenajarea locurilor de parcare pentru vehicule electrice. Celelalte localități vor avea un an în plus pentru implementarea noilor măsuri.

Conform legii prezentate mai sus, cetățenii și companiile pot solicita primirea de ajutoare financiare pentru achiziția unui vehicul electric sau hybrid. Suma depinde de tipul și prețul vehiculului, iar persoanele cu dizabilități și cu mai mult de 3 copii beneficiază de finanțare suplimentară. Bugetul ce totalizează 100 milioane de Euro este disponibil până la finalul anului viitor și va acoperi subvențiile de cel mult 5500 Euro pentru mașinile electrice și 4000 Euro pentru cele hybrid pentru persoanele fizice. Pentru firmele de taxi, maximul urcă până la 10500 Euro pentru un autovehicul full electric și 8000 Euro pentru unul hybrid.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro