Instalarea de panouri solare pentru o statie de tratare a apei


Unul dintre partenerii din proiectul AgroRES, Institute of Technology din Sligo (Irlanda) a identificat o bună practică în raport cu tematica proiectului: instalarea de panouri solare cu o putere de 50 kW pentru reducerea costurilor electricității în cadrul stației de tratament a apei Polecat Springs. Aceasta consumă aproximativ 120.000 kWh de electricitate pe an, folosită în principal pentru a pompa în medie 450 de metri cubi de apă zilnic, de la izvorul sursă către rezervorul principal din zona deservită de rețeaua locală de apă.

Beneficiarul a căutat să reducă atât costurile cu energia, cât și emisiile de CO2 ale stației de tratament, instaland panouri solare care totalizează 50 kW pentru a oferi electricitate din surse regenerabile instalațiilor de pompare. Parcul fotovoltaic se află într-o localitate rurală, în spațiu deschis, acesta fiind un aspect important pentru energia solară. Spațiul disponibil ar putea facilita o instalație de 150 kW. Prin urmare, autorizația de construcție permite extinderea într-o fază viitoare cu o capacitate de încă 50 kW.

Sistemul solar fotovoltaic a generat 27.000 kWh în primele 7 luni de operare (Decembrie 2019 - Iunie 2020). Aceasta reprezintă o reducere cu mai mult de 8.900 de tone a cantității de CO2 emis în regiune. Orice cantitate de electricitate nefolosită este exportată în rețeaua națională. În prezent, se desfășoară lucrări pentru a optimiza folosirea energiei în cadrul stației de tratare a apei.

Valoarea totală aferentă achiziționării și instalării echipamentelor a fost de 58.000 Euro, finanțarea a fost asigurată în proporție de 50% prin schema Better Energy Communities (BEC), la care s-au adăugat 10.000 Euro, necesari în timpul dezvoltării și planificării inițiale. Acest tip de proiect prezintă un grad ridicat de transferabilitate și către alte aplicații similare, putând fi utilizat în diverse centre de tratare a apei, de diferite capacități, amplasate în zone deschise, astfel încât radiația solară sa poată fi utilizată pe durate cât mai mari.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro