Energiile regenerabile – o oportunitate pentru sistemul de irigatii din Spania
Energiile regenerabile – o oportunitate pentru sistemul de irigații din Spania
Societatea de astăzi privește critic fiecare aliment care este pe piață. Dacă înainte factorul predominant de a opta pentru un aliment sau altul era prețul, astăzi consumatorul pune întrebări de genul: Ce amprentă de carbon are acest vin? Câtă apă este necesară pentru a produce acest kilogram de roșii? Este această piersică produsă respectând criterii de durabilitate?
Energiile regenerabile sunt foarte interesante pentru a îmbunătăți eficiența agriculturii irigate. Sectorul agricol ocupă 14% din suprafața agricolă utilă din Spania, contribuie cu 2,4% la produsul intern brut al țării și angajează 4% din populația sa ocupată.
Eficiența nu numai că ne determină să consumăm mai puține resurse, ceea ce se traduce printr-o durabilitate mai mare a terenului, ci ne permite, de asemenea, să diminuam costuri, să îmbunătățim profitabilitatea și să fim mai competitivi pe piețe.
Revenind la energiile regenerabile asociate irigațiilor, este necesar să știm că energia pe care o furnizează este destinată în principal să dea putere grupurilor de pompare, partea instalației care necesită mai multă energie. În cadrul gamei largi de energii regenerabile utilizate în prezent, doar trei au avut succes în Spania sau au planuri viitoare de irigații: energia solară fotovoltaică, energia mini-hidraulică și energia eoliană.
Un aspect esențial care ține de energiile regenerabile în sectorul primar, este acela că acestea depind de elemente care pot fi găsite în mediul rural: aer, soare sau apă. Însă accesul la rețeaua electrică de la ferme poate fi adesea slab. Pe de altă parte, se pariază mai mult pe energie regenerabilă, deoarece costurile de instalare sunt din ce în ce mai mici și încep să fie la fel de competitive ca cele aferente energiei convenționale. În plus, acestea reușesc să dispună de un sistem distribuit care nu depinde de rețeaua centrală de electricitate, ceea ce oferă avantaje precum neoprirea activității în cazul unei căderi a sistemului central, sau efectuarea de lucrări de conectare la rețeaua centrală de energie electrică, atunci când aceasta poate fi la câțiva kilometri distanță. Și nu numai atât, agricultorii care au optat pentru acest tip de facilități, au obținut beneficii pe termen lung. În unele cazuri, economii de până la 70% la factura de energie electrică în acele ferme care au optat pentru energia solară fotovoltaică pentru a furniza pomparea lor.
Energia fotovoltaică
Energia solară fotovoltaică este cea mai răspândită pe terenurile Spaniei, din moment ce poziția geografică a Spaniei este esențială pentru adaptarea curbelor de generare și consum de energie. În plus, în cazul energiei solare fotovoltaice, aceasta ajunge în punctul în care instalarea sa începe să fie mai profitabilă decât energia convențională, iar datorită noilor reglementări, pentru mulți producători energia conventională nici măcar nu mai reprezintă o opțiune, mai ales atunci când văd că astăzi un kilometru de rețea poate costa mai mult decât instalarea unui megawat solar.
Pentru a vedea potențialul acestei energii regenerabile în sectorul agricol spaniol, aceasta ne servește cu un fapt: din toată energia solară instalată în Spania în 2015, 1/3 a fost destinată activităților agricole.
Energie hidraulică Mini
Așa-numita energie mini-hidraulică constă în tehnologie care permite recuperarea energiei, aplicând principiile economiei circulare. Turbinele mini-hidraulice ale sistemului de irigare sunt aranjate în punctele cheie ale distribuției apei, recuperând energia care altfel s-ar pierde. Această energie, atunci când este produsă în cadrul sistemului de irigare, ar putea fi utilizată pentru consumul propriu.
Practic, energia mini-hidraulică reutilizează debitul și presiunea instalațiilor de apă, pentru a genera energia frunizată de pompele care funcționează ca turbine. Prin urmare, pentru a opta pentru acest tip de energie regenerabilă este esențial să se caute puncte în instalații de înaltă presiune, pentru a evita pierderea de energie. Este adevărat că această energie este puțin implementată în present, în sectorul agricol, în special în fermele izolate. Cu toate acestea, acest lucru se poate realiza în cazuri specifice: comunitățile de irigații, cooperative, etc.
Energie eoliană
Este dificil să ne gândim la modul de adaptare a turbinelor eoliene gigantice la instalațiile de irigare. Cu toate acestea, reiese ideea din anumite forumuri de irigații, că acestea reprezintă viitorul: utilizarea energiei eoliene asociate mai multor comunități de irigații. Chiar și în anumite zone de producție, sunt dezvoltate mini-turbine eoliene care ar putea fi utilizate și în comunitățile de irigații. Ceea ce este clar în acest tip de instalații este că acestea trebuie să fie hibride pentru a asigura aprovizionarea continua cu energie.
ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti