Proiect de infratire cu regiunea Brandenburg


Buget: 749.720 euro
Finantator: Comisia Europeana, Programul PHARE 2000

Proiectul s-a derulat in perioada aprilie 2002 - septembrie 2003, institutia partenera din Germania fiind Ministerul Federal al Economiei si Tehnologiei. Obiectivul general l-a reprezentat intarirea, pana la sfarsitul anului 2003, a capacitatii Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov si a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov de a lucra cu autoritatile nationale, judetene, locale si cu alti parteneri regionali, in vederea dezvoltarii si sustinerii de programe de restructurare efective, de tipul programelor structurale europene. Initiativele demarate in cadrul proiectului s-au adresat in egala masura intregii regiuni, precum si tuturor actorilor implicati in promovarea si dezvoltarea durabila a zonei.

Prima componenta a proiectului a fost axata pe dezvoltarea parteneriatului. Concret, aceasta a insemnat construirea la nivel regional a unor structuri de coordonare stabile si eficiente pentru dezvoltarea regionala. Cea de-a doua componenta a vizat imbunatatirea tehnicilor de programare a unui document important pentru fondurile europene: Planul Regional de Dezvoltare. A treia categorie de activitati derulate prin proiect s-a referit la dezvoltarea capacitatilor de management, implementare si procesare din ADR Bucuresti-Ilfov si imbunatatirea comunicarii si parteneriatului operational cu alte institutii regionale si nationale. Proiectul a mai inclus si o categorie de activitati prin care s-a urmarit asigurarea unei abordari strategice pentru formarea in domeniul dezvoltarii regionale in Romania la nivelul tuturor organismelor implicate, acordand atentie speciala dezvoltarii personalului din ADR Bucuresti-Ilfov.

Impactul regional al proiectului a fost semnificativ, in principal in domeniul dezvoltarii de parteneriate in scopul realizarii Planului de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov. Cu sprijinul Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, am implicat in activitatea de realizare a acestui plan aproximativ 250 de actori regionali, in mod direct sau indirect. De asemenea, s-a imbunatatit simtitor comunicarea si cooperarea intre nivelul politic si nivelul executiv in regiune, Agentia si Consiliul pentru Dezvoltare Regionala avand rolul de interfata intre reprezentantii acestora. Efecte importante s-au simtit si in planul diseminarii informatiilor despre evolutia procesului de dezvoltare regionala si despre rezultatele acestuia. In acest sens, a fost realizata o brosura regionala, care include strategia de dezvoltare regionala si a oportunitatilor pentru proiecte in regiune. Au fost organizate seminare, ateliere de lucru si instruire la locul de munca.

Misiunile de lucru ale expertilor romani in regiunea Brandenburg au avut ca rezultat dobandirea de experienta practica in domenii-cheie pentru dezvoltarea regionala. S-au stabilit numeroase contacte cu investitori si s-au formulat propuneri de proiecte comune. Un rezultat concret al acestor discutii este obtinerea sprijinului pentru dotarea Spitalului Judetean Ilfov cu echipamente medicale de inalta performanta.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro